ETF-investeringar nära drömgräns

Fonder Investerarna verkar ha ett omättligt intresse för passiva investeringar i form av börshandlade produkter. Industrin har på drygt fyra år fördubblat det förvaltade kapital till ny rekordnivå.

Intresset för börshandlade produkter -  ETF:er - var fortsatt stort i april. Det globala nettoinflödet uppgick till hela 270 miljarder kronor. Tillgångsslaget är på väg mot drömgränsen 4 triljoner dollar, alltså drygt 35 000 miljarder kronor i förvaltat kapital. Det är en ökning med 12,6 procent sedan årsskiftet.

Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av börshandlade produkter.

Störst inflöde hade i vanlig ordning amerikanska aktie-ETF:er. Trenden från förra månaden att investerarna fokuserar på amerikanska storbolagen i stället för den tidigare investerarfavoriten små- och medelstora bolag fortsatte. Månadsinflödet var dock det lägsta sedan före presidentvalet i USA.

Investerarnas aptit för europeiska investeringar fortsatte trots presidentval i Frankrike. Inflödet i april var det största på två år. Blackrock tror på fortsatt stora flöden till Europa efter Makrons seger i Frankrike med förbättrade ekonomiska tillväxtutsikter för regionen.

Intresset för tillväxtmarknaderna har tilltagit i april. Både aktier och ränteprodukter hade stora nettoinflöden för fjärde månaden i rad. Om intresset fortsätter kan 2017 bli det bästa året sedan 2010 för tillväxtmarknaderna i termer av nettoinflöden.

Det är tydligt att de stora inflödena av kapital lyft tillväxtmarknadsbörserna i år. Det breda MSCI Emerging Markets index har fram till sista april avkastat drygt 13 procent vilket är högre än både amerikanska och europeiska aktieindex.

Japanska aktie-ETF:er hade utflöden för första gången på sex månader.

Trots stora uppgångar på världens börser var det fortsatt stort intresse för ränteprodukter. Även här är årets nettoinflöden på rekordnivå. Företagsobligationer i USA och ränteprodukter på tillväxtmarknaderna attraherade klart störst nettoflöden och europeiska företagsobligationerna hade nettoutflöden. Intresset för guld och ädelmetallfonder ökade däremot i april.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -