Tillväxten lockar i Collector

Aktieanalys Nischbanken Collector växer så det knakar och lönsamheten är god. Men det finns också risker med hög kreditexpansion, inte minst till en värdering som överstiger 3 gånger bokfört värde. Givet en svag kursutveckling ser vi trots detta köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 19 den 8 maj. Läs mer om Börsveckan.

Collector blev snabbt en av börsens gunstlingar vid introduktionen med en aktiekurs som på några månader fördubblades. Men lika snabbt som aktien blev populär, lika snabbt blev den iskall och sedan sommaren 2016 har det varit pyspunka för aktiekursen, hyggliga rapporter till trots. Och det finns argument som ger stöd för det svaga sentimentet. Dels handlar det om en hel del negativ rapportering kring konsumentkrediter och det finns en del orosmolm i form av eventuella kreditförluster.

 

Vår bedömning är dock att farhågorna är överdrivna och att det nuvarande svaga sentimentet kring aktien är ett bra köpläge. Här är det läge att gå motvalls. Vi har också sett flera andra fall såsom när det var turbulent kring vård- och spelbolag inför respektive utredningsförslag vilket pressade kurserna i dessa segment. Men när utredningarna väl presenterats så svängde pendeln tillbaka. Även när det gäller diskussionerna kring nischbankerna finns samma möjlighet, när kritiken väl ebbar ut.

Sett till den operationella utvecklingen är det framför allt tillväxttakten som sticker ut i resultaträkningen för Collector. Den är också central i värderingen av aktien. Tack vare den höga tillväxten så kommer bankens K/I-tal (kostnader/intäkter) att gradvis förbättras de kommande åren tack vare en mycket skalbar affärsmodell.

De främsta drivkrafterna för den höga tillväxttakten är hög efterfrågan inom konsumentkrediter, hög efterfrågan inom fastighetsfinansiering och på sikt så har bolaget en del initiativ inom finansieringslösningar tillsammans med andra bolag som t.ex. Rossignol och Stadium vilket också kommer att addera till omsättningen. Det ger också en viss diversifiering i utlåningsportföljen vilket sänker risken. Vidare har Collector relativt nyligen utökat sitt maximala lånebelopp vilket ger tillgång till nya segment och ytterligare diversifiering av portföljen.

Tillväxten förefaller balanserad vad gäller tillväxt i ut- respektive inlåning, så proportionerna i finansieringsbasen förändras inte nämnvärt. Collector har därtill emitterat sitt första obligationslån till hyggliga villkor och det visar att banken har bra access till andra finansieringskällor utöver inlåning och lite bredd i kapitalbasen är bra. I övrigt är balansräkningen hygglig, men en liten varningsflagga är att kapitalbasen väntas minska (i proportion till det riskvägda kapitalet) med ett så kallat tier-1 kapital som förväntas gå från 17,6 procent i fjol till 15,9 procent i år enligt konsensusprognoserna.

Kapitalbasen i sig krymper inte men i och med den höga tillväxttakten förväntas det riskvägda kapitalet stiga med knappt 44 procent, vilket för övrigt är högre än omsättningstillväxten. På sikt kan det bli ett problem, men än så länge är kapitalbasen stark nog och Collector har därtill fått tillstånd från FI att inkludera årets vinst i kapitalbasen vilket ger en viss förstärkning.

Ytterligare en central fråga för Collector är kreditkvaliteten. Kreditförlustnivån under det senaste kvartalet sjönk något, till 1,1 procent (1,3) och det är i paritet med nivån för helåret 2016 så kreditkvaliteten förefaller stabil. Det är dock en laggad variabel, så problem visar sig först med eftersläpning mot en eventuell ekonomisk inbromsning, eller en förändring i sammansättningen av portföljen. Det är ett riskmoment med hög tillväxt eftersom det potentiellt kan bygga upp en latent kreditproblematik, men som sagt, än så länge syns inga tecken på det. Ytterligare en potentiell risk är den höga tillväxten inom fastighetsfinansiering vilket ger portföljen en större slagsida mot ett enstaka, volatilt segment.

Värderingen av aktien är relativt hög i absoluta termer, men inte i relation till vare sig historik eller tillväxttakt. Konsensusprognosen för innevarande år har dragits ned något de senaste 12 månaderna och nu förväntas bolaget tjäna 5,6 kronor per aktie innevarande år. Till en aktiekurs på 95 kronor motsvarar det ett p/e-tal på 17 vilket är lågt givet att bolaget i år och under nästa förväntas växa omkring 30 procent per år. Värderingen i relation till bokfört värde ligger omkring 3,2 gånger vilket är lite mer problematiskt.

 

Det är en ”kantboll” att värdera tillgångarna, dvs. utlåningen i Collector så högt. Men återigen: det är få bolag som kan uppvisa Collectors höga tillväxttakt och ändå värderas under p/e 20, och så sent som i maj i fjol värderas aktien till ett framåtblickande p/e-tal på 22 vilket kan jämföras med 13 i dagsläget (p/e för 2018 alltså). Det är en väsentligt lägre värderingsmultipel och tar nog med höjd för kreditriskerna. Köp

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -