VIX-index nere på ny botten

Fonder/ETF Volatiliteten på världens börser nått nya bottennivåer. Det amerikanska VIX-indexet handlas på de lägsta nivåerna sedan indexet skapades.

Trenden för lägre volatilitet har pekat nedåt i flera år med undantag för ett och annat utbrott.  VIX-index handlas nu på historiskt låga nivåer under 10, den lägsta nivån sedan 1993. Samtidigt handlas både Nasdaq Composite index och S&P 500-index på rekordnivåer. Det historiska snittet för VIX-index är på drygt 19, och då är ovanligt höga toppar på både 45 och 60 medräknade.

VIX-index, som formellt heter  CBOE Volatility Index, är ett index som speglar marknadens förväntningar på börsens svängningar - volatiliteten - på de amerikanska börserna och kallas ofta Fear Index.

Indexet beräknas sedan 1993 av Chicago Board Options Exchange (CBOE), som är världens äldsta - och en av de största - börserna för handel med optioner. 2003 förbättrades beräkningen tillsammans med investmentbanken Goldman Sachs.

Idag anses indexet vara det mest använda bland marknadens aktörer för att se hur förväntningarna på  volatiliteten på de amerikanska börserna de kommande 30-dagarna.

VIX-index beräknas utifrån indexoptioner på ett av världens mest kända index, S&P 500-index, som består av gräddan de amerikanska börsbolagen.

VIX-index beräknas med hjälp av flera olika indexoptioner på S&P 500-index som vägs samman i ett snittvärde. Man använder både köp och säljoptioner som handlas nära befintlig. Optioner som används har minst 23 dagar och maximalt 37 dagar kvar till lösen, för att ha en konstant period på kommande 30 dagar.

VIX-index beräknar en framåtblickande volatilitet, den så kallade implicita volatiliteten. Den beskriver marknadens uppfattning om den framtida volatiliteten och beräknas med hjälp av Black & Scholes formel för prissättning av optioner.

Det finns inte någon direkt matematisk relation mellan den faktiska, historiska volatiliteten) på S&P 500-index och det framåtblickande VIX-index.

Marknadens faktiska volatilitet kan teoretiskt vara mycket låg, medan optionshandlare kan få kortsiktig panik för nästa månads optioner och skickar VIX -index till oanade höjder.

I praktiken är det vanligt att VIX-index stiger väsentligt till följd av oro på marknaden. Kort kan man säga att VIX-index ökar när marknaderna faller och vise versa. Som investerare tjänar man alltså pengar på sin VIX-index investering om volatiliteten ökar.

Många större investerare har en investering i VIX-index som skydd mot marknadsrisk.

Det är i allmänhet fondförvaltare, pensionsfonder och hedgefonder som handlar med finansiella instrument kopplade till VIX-index.  Men det är sannolikt en annan typ av institutioner som står bakom den ökade populariteten för VIX-index, och det är ETF-leverantörerna.

Strax före den första ETF produkten i VIX-index såg dagens ljus, 2009, var den genomsnittliga handelsvolymen för VIX-index på CBOE på drygt 1 000 kontrakt per dag. Nu är nivåerna kring 100 000 kontrakt per dag.

Läs hur du själv kan skydda dig: Försäkringen mot ökad börsrisk

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -