Serneke: Lovande, men för riskfyllt

Aktieanalys Serneke börjar som utlovat få upp lönsamheten i sin byggrörelse. Orderingången är urstark men bolaget tar också på sig en hel del risk.

Byggbolaget Serneke introducerades på Stockholmsbörsen i slutet av november i fjol. Teckningskursen sattes till 110 kronor men efter bara ett par veckor bytte aktien ägare till kurser en bit under 95 kronor.

Misstroendet mot Serneke kommer sig huvudsakligen av bolaget snabba tillväxt och historiskt låga lönsamhet. Bolaget var enligt grundaren och vd Ola Serneke fram till 2015 helt fokuserat på att växa och skapa sig en stark position på den svenska byggmarknaden. Marginalerna i projekten blev därefter.

Mellan åren 2002 till 2014 ökade också omsättningen från 14 Mkr till närmare 4 miljarder kronor. Därefter har dock fokus skiftat till att ta mer hänsyn till lönsamheten i projekten. Det har även underlättats av en allmänt mer gynnsam prisbild i byggsektorn jämfört med för några år sedan.

Med de långa ledtiderna i byggbranschen är det dock först på sistone som detta börjar slå igenom i siffrorna. Sernekes affärsområde Bygg har dock rapporterat stigande rörelsemarginal i fyra kvartal i rad nu så saker och ting tycks röra sig åt utlovat håll.

I det första kvartalet i år rapporterar Bygg en marginal på goda 4,1 procent. Det kan jämföras med 2,2 procent för ett år sedan.

Serneke har historiskt gärna tagit på sig totalansvaret i sina entreprenaduppdrag. Det gör det möjligt att ta bättre betalt men innebär också att bolaget sitter med all risk i projekten. Räknar Serneke fel någonstans längs vägen kan det bli en kännbar smäll. Det har vi de senaste åren sett att även de stora drakarna gör titt som tätt.

Tillväxten är fortfarande urstark i Serneke. Omsättningen steg 62 procent i första kvartalet och orderingången var 66 procent högre än för ett år sedan. Orderingången var dessutom 82 procent högre än omsättningen vilket pekar mot fortsatt stark tillväxt under kommande kvartal.

Serneke delar in sin verksamhet i fyra affärsområden. Bygg har svarat för nära 80 procent av omsättningen de senaste tolv månaderna. Av rörelseresultatet på 47 Mkr i det första kvartalet stod Bygg för 41 Mkr. Affärsområdet Anläggning är under uppbyggnad och har ännu inte nått positivt resultat på rullande tolv månader.

Övriga områden är Projektutveckling och Fastighetsförvaltning. Särskilt Projektutveckling bidrog kraftigt till resultatet i fjol då hälften av projektet Karlastaden såldes till riskkapitalbolaget NREP. Karlastaden på Hisingen utanför Göteborg är det överlägset största projektet inom Serneke och något som bolaget jobbat med under lång tid.

Totalt omfattar Karlastaden åtta kvarter som bildar en helt ny stadsdel med bland annat 2 000 lägenheter. Kronan på verket är tänkt att bli det 240 meter höga Karlatornet. Serneke siktar på att ha tornet klart till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Intresset för lägenheterna i tornet har hittills varit stort.

Försäljningen av halva projektet till NREP är mer att se som en finansiering. Även här har Serneke tagit på sig ansvaret att leverera enligt plan, annars ska prislappen justeras ned.

Vid sidan om Karlastaden har Serneke även stora planer för området Säve flygplats där bolaget vill utveckla ett upplevelsecentrum och utvecklingsområde för motorrelaterad verksamhet. Säve flygplats ingår i affärsområdet Fastighet som rapporterar ett förvaltningsresultat på -21 Mkr för de senaste tolv månaderna.

Sammantaget ingick värdeförändringar på fastigheter med 19 Mkr i Sernekes rörelseresultat på 47 Mkr för det första kvartalet.

De analytiker som bevakar Serneke räknar enligt databasen Factset med att bolaget kommer att rapportera en tillväxt på nära 30 procent för helåret 2017. Snittprognosen för rörelsemarginalen ligger på 7,6 procent och vinsten per aktie spås landa på 12,79 kronor per aktie.

För 2018 väntas en tillväxt på dryga 20 procent och en rörelsemarginal på 7,4 procent. Vinsten per aktie ökar då till 14,53 kronor. Infrias de prognoserna ligger p/e-talen för de närmaste åren på 9,0 respektive 7,9.

Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 0,6 procent respektive 0,7 procent de kommande åren.

På pluskontot när det gäller Serneke hamnar bolagets starka tillväxt och det faktum att lönsamheten i byggverksamheten stadigt har förbättrats de senaste kvartalen. Bolaget har också en välfylld projektportfölj och om resultatutvecklingen skulle komma i närheten av Factsets snittprognoser ser värderingen attraktiv ut.

På minuskontot hamnar dock den relativt höga operativa risken. Serneke drar nytta av sitt egna kunnande genom att ta på sig helhetsansvaret i merparten av uppdragen. Det är lönsamt, men i ett relativt litet bolag kan det också bli kostsamt om något går snett. Vissa av de planerade projekten är också av det mer exotiska slaget med upplevelsecenter, sportarenor och skyskrapor.

Riskerna avspeglas också i den låga värderingen. De stora konkurrenterna handlas till p/e-tal kring 15-16. Ett problem när det gäller prognoserna för Serneke är dock att de räknar in en betydligt högre lönsamhet än vad bolaget visat upp hittills.

I fjol nådde man visserligen en marginal på dryga 10 procent men resultatet fick då en rejäl knuff av försäljningen av halva Karlastads-projektet. Utan den affären hade rörelseresultatet snarare varit nära noll.

Sammantaget väger riskerna över och vi väljer att stanna vid en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 115,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -