Lättnad - men inget rally att vänta

Makroveckan Amerikanska sysselsättningssiffror och en seger för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet ska förhoppningsvis gjuta lite mod i investerarna. I veckan är det fokus på tunga inflationssiffror.

Det var mycket fokus på det franska presidentvalet i veckan som gick och nu när Emmanuel Macron tog en övertygande seger i söndags kan vi nog hoppas på en positiv börsstart i Europa. Räkna dock inte med samma rally som efter den första valomgången och att euron åter halkat under 1,10 dollar per euro, efter att tillfälligt varit över den nivån när valresultatet blev känt, är ett tecken på att placerare är lite försiktigare den här gången.

Ett skäl till försiktigheten är att det vankas ett franskt parlamentsval om några veckor och att det kan stöka till Macrons möjligheter att driva igenom sin politik. Minns att han inte har något av de etablerade partierna bakom sig utan kommer att behöva söka stöd i olika läger för sina förslag. 

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffror var också en källa till glädje då en starkare sysselsättningsökning än väntat bidrog till att optimismen kring den ekonomiska utvecklingen i stort fick en välbehövlig boost efter lite vacklande, amerikanska makrodata.

Samtidigt betyder den låga arbetslösheten på 4,4 procent att en amerikanska räntehöjning närmar sig. En viktig input för centralbanken blir den inflationssiffra som publiceras på fredag.

Noterbart är att oljepriset återhämtat sig något efter att Saudiarabien indikerat att produktionsbegränsningarna som införts kan förlängas in på nästa år. Brentolja handlas dock fortfarande under 50 dollar per fat.

Priserna på basmetaller och guld fortsätter att uppvisa en nedåtgående trend.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot siffror över läget på bostadsmarknaden samt siffror över inflation- och inflationsförväntningar. Högre takt i hushållsutlåningen talar för att bopriserna - trots lite ogynnsamt väder – fortsatt uppåt i april. Dessutom lär inflationstakten ha rekylerat uppåt efter det överraskande låga marsutfallet. 

Måndag

Intressant att se om SEB:s boprisindikator fortsatt visar på att hushållen är övertygade om att bopriserna är på väg uppåt eller om det trots allt börjar mattas av en aning. Investerarnas förtroende i EMU-området väntas ha tickat upp efter några glädjeveckor på börsen.

Tisdag

Frågan är om småföretagarnas förtroende för Donald Trump är i det närmaste intakt även om han har svårt att leverera på det ekonomisk-politiska området. För det är han som för närvarande är den viktigaste faktorn till den stora optimism som har präglat småföretagssektorn.

Onsdag

Den kinesiska inflationen väntas ha tickat upp en aning i april vilket säkert tas emot med glädje på den kinesiska centralbanken som ändå missar sitt inflationsmål rejält. Viktigt för Riksbanken att inflationsförväntningarna inte dimper ner för mycket efter det svaga inflationsutfallet i mars som drev banken till nya stimulansåtgärder.

Torsdag

Den svenska inflationen väntas ha tickat upp i april efter det svaga marsutfallet. I så fall glädjande för Riksbanken som kan dra något som liknar en lättnadens suck. Däremot finns risk för att småhuspriserna också tickar upp i april och skapar ny huvudvärk för Riksbank och Finansinspektion. Den brittiska centralbanken lämnar räntebesked men väntas vila på hanen. Däremot spekuleras det kring en kommande räntehöjning på finansmarknaden.

Fredag

I fokus är amerikanska siffror över inflation och detaljhandel. Skulle inflationssiffran överraska på uppsidan lär sannolikheten för en amerikanska räntehöjning i juni sannolikt skjuta ytterligare i höjden. Då talar både arbetsmarknad och prisökningarna för att banken verkligen kommer att skrida till verket. 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -