Stort oljefall i veckan

Marknader Det har varit en riktigt svag vecka för oljan. Även industrimetaller, valutor och aktier som är knutna till råvaror har haft det tungt.

På råvarumarknaden fick vi se fallande priser över hela linjen. Brentoljan rasade på fredagsmorgonen till 46,70 dollar per fat, den lägsta nivån sedan november.

Det är flera faktorer bakom nedgången. Det är fortsatt oro för amerikanska produktionsökningar i kombination med starka siffror för de amerikanska oljelagren.

Marknaden positionerar sig även inför OPEC-mötet den 25 maj. Där eventuellt beslut om förlängning av produktions- neddragningar efter juni kommer att diskuteras. Värt att notera är att flera aktörer lyfter ett varningsfinger då budgetunderskotten i Arabvärlden fortsätter att öka.

Industrimetaller har haft en tuff vecka i spåren på svaga makrosiffror från Kina. En annan negativ faktor är de kinesiska myndigheternas försök att pressa skuggbanksektorn och spekulanter som resulterat i högre räntor och mindre likviditet, vilket har skrämt investerarna. Järnmalmspriset har sjunkit till den lägsta nivån på sex månader och kopparpriset har backat med 2,5 procent.


Europa har varit veckans aktieinvestering. Det europeiska STOXX 600-index har stigit med drygt en procent. En av de starkaste börserna i veckan är Stockholmsbörsen som efter flera bra rapporter stigit med 1,3 procent.

De amerikanska börserna har haft en blandad utveckling. Det tekniktunga Nasdaq Composite index nådde i början på veckan ny rekordnotering på 6 099. Samtidigt har det bredare S&P 500-index haft en oförändrad utveckling.

Den senaste veckan har VIX-index stannat kvar på historiskt låga nivåer. Det ökar sannolikheten för ökad volatilitet på sikt.

VIX-index som heter Market Volatility Index, är ett volatilitetsindex som speglar marknadens osäkerhet och kallas även ”fear index”. Den beräknas utifrån optioner på S&P 500 index och beskriver hur volatil marknaden förväntas vara de kommande 30 kalenderdagarna. Många tolka förändringar i VIX på hur marknadens sentiment för risk förändras över tiden.  


På söndag går fransmännen till valurnorna för den andra valomgången i det franska presidentvalet. Enligt opinionsmätningar ser Emmanuel Macron ut att ha ett fortsatt stort försprång. Det har avspeglat sig i euron som handlas på 1,09 mot den amerikansk dollarn, den högsta nivån sedan presidentvalet i USA.

Emmanuel Macron fransk presidentkandidat

Fler råvarurelaterade valutor som den norska kronan, den australiska dollarn och den kanadensiska dollar har kämpat i kölvattnet på svagare pris för olja och råvaror.

Både korta- och långa räntor har fortsatt stiga i veckan. Efter den amerikanska centralbankens räntebesked i veckan har CME Watch Tool som visar marknadens förväntningar om en amerikansk räntehöjning på 0,25 procent i juni ökat till 74 procent sannolikhet.

Den amerikanska centralbankens ordförande Janet Yellen 

Det har påverkat den räntekänsliga amerikanska 2-åringen som har ökat till 1,31 procent. Även den amerikanska 10-åringen har stigit.

Den svenska 10-åringen har ökat med 0,04 punkter till en ränta på 0,61 procent. Den tyska 10-års räntan har för ovanlighetens skull stigit mer, med 0,09 procent till 0,39 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -