Securitas bäst på sikt

Aktieanalys Securitas-aktien har varit trög ett tag och med en försenad återhämtning i Europa finns risk att den så förblir en tid till. På lite längre sikt tycker vi dock fortfarande den är intressant.

De stora flykingströmmarna från bland annat Syrien för ett drygt år sedan innebar en hel del extra uppdrag för Securitas. Den organiska tillväxten i Europa var väldigt stark för bolaget under inledningen av fjolåret och de siffrorna är svåra att matcha i år.

Lugnare flyktingströmmar är dock inte den enda anledningen till att Securitas rapporterar en nolltillväxt i Europa under första kvartalet i år. Bolaget har även förlorat ett par stora kontrakt på sistone och det tar tid att ersätta dessa med nya uppdrag.

Faktum är att det tar längre tid än beräknat. Securitas har tidigare sagt sig räkna med att tillväxten ska ta fart igen i Europa under andra halvåret i år. I samband med rapporten för det första kvartalet sköts dock den prognosen fram till slutet av innevarande år.

Securitas båda affärsområden Security Services Europe och Security Services North Amerika är jämnstora och svarar tillsammans för cirka 90 procent av omsättningen i koncernen. Lönsamheten var i fjol också mycket likartad med en marginal på 5,9 procent för North America och 5,8 procent för Europe.

I första kvartalet i år tappade dock Europe till 5,0 procents rörelsemarginal medan North America låg på 5,5 procent. Förlusten av uppdrag i Storbritannien och Sverige innebär ett visst överhäng av personal som påverkar lönsamheten negativt i Security Services Europe.

Eftersom Securitas räknar med att kontraktsportföljen kommer att fyllas upp igen inom relativt kort tid så kommer bolaget att delvis ligga kvar med en överkapacitet i det korta perspektivet. En viss fortsatt press på lönsamheten i Europa är således att vänta även under de kommande kvartalen då Securitas väljer att bibehålla en lite för stor kostnadskostym.

Nyförsäljningen rapporteras gå bra i Europa, inte minst inom Securitas framtidsområde säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet. Sedan några år tillbaka jobbar Securitas målmedvetet med att kombinera traditionell övervakning med elektronisk utrustning. Det skapar en bättre och billigare tjänst för kunderna och på sikt även en ökad lönsamhet för Securitas.

Bolaget har under fjolåret även inlett ett omfattande arbete att digitalisera historiska data från kunderna. Denna ska ligga till grund för analys som tillsammans med realtidsinformation från elektronisk utrustning skapar förebyggande säkerhetssystem snarare än traditionella reaktiva system.

Ett ökat inslag av analys och algoritmer innebär också en ännu mer kvalificerad tjänst som knyter kunderna närmare Securitas och öppnar för ännu högre lönsamhet. Marginalen på de mest kvalificerade tjänsterna ligger enligt Securitas själva på runt 10 procent vilket kan jämföras med 4 procent på ett traditionellt väktaruppdrag.

I fjol svarade säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet för 16 procent av omsättningen i Securitas. Det är dock en verksamhet som växer betydligt snabbare än övriga delar av Securitas så andelen ökar hela tiden. Förvärv bidrar ytterligare till detta. Under 2016 förvärvades fyra bolag inom elektroniska säkerhetslösningar och system varav den största affären var köpet av amerikanska Diebold för 3,1 miljarder kronor.

Diebold bidrog till en intäktsökning på 15 procent för Security Services North America i första kvartalet. Organiskt blev ökningen 5 procent. Försäljningen är stark inom de flesta områden och Securitas stärker sina marknadsandelar i USA. Prognosen för USA-marknaden är en tillväxt på 4 procent i år.

Betydligt bättre fart än så är det i Securitas tredje affärsområde: Security Services Ibero America. Där ingår förutom sju länder i Latinamerika även Portugal och Spanien. Organiskt ökade omsättningen med 15 procent för affärsområdet i första kvartalet. Argentina var draglok i den utvecklingen men även Spanien och Portugal visade stark förbättring.

Sammantaget blev utfallet i Securitas första kvartal aningen sämre än analytikerna i snitt hade väntat sig. Vinstprognoserna för de närmaste åren har också petats ned några ören efter rapporten.

Enligt databasen Factset väntas Securitas i år rapportera en tillväxt på 6 procent, varav 4 organiskt. Rörelsemarginalen spås öka ett par tiondelar till 5,0 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 8,13 kronor.

För 2018 ligger 4 procents tillväxt, allt organiskt, i förväntningarna. Marginalen väntas öka ytterligare något till 5,1 procent. Vinsten per aktie stiger då till 8,88 kronor. De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 16,9 respektive 15,5 för de närmaste åren. Värderingen ligger i linje med hur det sett ut de senaste åren.

Direktavkastningen i Securitas-aktien väntas uppgå till 2,9 procent respektive 3,1 procent.

Securitas-aktien står på minus från årsskiftet och den har egentligen hackat sig sidledes ända sedan i somras. Inbromsningen i Europa har bidragit till detta liksom några rapporter i rad där resultaten landat i underkant av förväntningarna.

Tidpunkten för en återhämtning i Europaverksamheten har nu flyttats fram så risken finns att aktien förblir trög ytterligare något kvartal.

Vi vidhåller att Securitas lämpar sig bäst som en lite mer långsiktig investering. Bolagets resa mot att bli ledare inom förebyggande säkerhet är ett projekt som kommer att ta tid. Vägvalet känns dock fortfarande rätt och investeringarna börjar nu betala av sig. Den grundläggande efterfrågan på säkerhetstjänster lär heller inte minska i närtid.

Något kortsiktigt klipp ska man inte förvänta sig, men i den lite längre portföljen förtjänar Securitas fortfarande en plats. Vi behåller vår köprekommendation. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 136,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -