Låt trenden leda vägen

Heta Listan Överlag har Heta listan presterat väl senaste veckan. Men samlingen innehåller också ett par surkart. I svängiga Doro gick det snabbt från vinst till förlust. Det samma gäller Swedol.

Förra veckans kandidat Doro var ett lite ovanligt case för heta listan. Aktien ställde upp för ett gyllene kurs och en kvartalsrapport stod för dörren. Efter en stark rapport skött aktien som önskat högre, som mest var den 6,5 procent över vår trigger.

Men glädjen blev kortvarig och Doro aktien föll snabbt tillbaka. Trots att resultatet i det första kvartalet blev närmast dubbelt så bra som samma period förra året.

Danska DSV som funnits på listan i två veckor leverade också stark rapport. Aktien har stigit 5 procent efter vår entré och hållit sig kvar där.

Det redovisade rörelseresultatet i första kvartalet steg till 1 129 miljoner danska kronor mot förväntade knappt 890 miljoner danska kronor. Även omsättningen var bättre än väntat och nu justerar bolaget upp helårsprognosen. Ny målbild är ett rörelseresultat mellan 4 300 – 4 600 miljoner danska kronor.

Också amerikanska Applied Materials har varit forstatt stark och aktien har under veckan stigit ytterligare närmare 3 procent.

Swedol som till en början blev en lysande investering har tappat höjd. En fin plusaffär har förvandlats till en minusaffär. Detta trots en hygglig rapport i förra veckan.

Veckans nya kandidat är inget svängigt småbolag utan en amerikansk tungviktare i stigande trend.

3M Company

Trigger 197,60. Målkurs 227,00. Stop loss 186,60.

3M är verksamma i 70 länder i en rad olika branscher. Till bolagets mest kända produkter hör storsäljare Post-it. Men produktfloran sträcker sig från industri- och sjukvårdstillbehör till kontorsmaterial och Peltors hörsselskydd.

Bolaget är också den näst största komponenten i Dow Jones industrial index, efter Goldman Sachs.

De senaste kvartalen har 3M överraskat positivt mot estimaten och första kvartalet i år var inget undantag. Aktien har stigit stadigt senaste månaden och även den långa trenden är attraktiv.

Enligt Factset ska vinsten per aktie öka till 9 dollar under 2017 och ytterligare till närmare 10 dollar per aktie under 2018. På dessa prognoser värderas aktien till p/e 15,5 på årets förväntade vinst och p/e 14 på nästa. Det tycker vi är attraktivt relativt övriga börsen.

Men inga träd växer till himlen, det är vi medvetna om. Så rid trenden så länge tangenten pekar uppåt men glöm inte stopp loss. Köp 3M om aktien stiger över 197,60 och sätt stopp vid 186,60.

Kotipizza Group Oyj

Trigger 12,35. Målkurs 14,50. Stop loss 11,70.

Kotipizza (börsvärde 77,5 miljoner euro) är nordens största pizza-franchisekedja och ett av få guldkorn på den finska aktielistan. Bolagets motto är att göra världen till en bättre plats – en pizza i taget. Vid utgången av förra räkenskapsåret fanns 257 Kotipizza bara i Finland. Försäljningen sker i fysiska butiker så väl som online.

Pizzakedjan växer snabbt. Under mars ökade försäljningen med 21 procent totalt eller 12,5 procent om man så vill i jämförbara butiker. Marsmånad var också den näst bästa försäljningsmånaden i bolagets historia efter juli 2016 då rekordförsäljningen uppgick till 8,64 miljoner euro.

Prognosen i år är att bolaget ska öka sin omsättning med hela 22 procent. Året därefter med ytterligare 12 procent enligt Factset.

P/e-talet på årets förväntade resultat är högre, cirka 22. Men i konsensusprognosen ryms en fin vinstökning 2018, vilket i kombination med intäktstillväxten sänker värderingen till p/e 16. Bolaget ger en fin direktavkastning kring 5 procent. En nivå som väntas bestå.

Men handeln i aktien är tunn, så tunn att det gäller att vara uppmärksam vid orderläggningen. Annars kan prislappen bli en helt annan än den som var tänkt när köpbeslutet togs.

Köp Kotipizza om den stiger över 12,35 euro och sätt stopp vid 11,70 euro.  

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -