ETF:er för den som tror på börsnedgång

ETF/Fonder Tycker du att börserna ha gått upp lite för fort och att värderingen på börserna börjar bli lite väl ansträngd? Vill du skydda delar av portföljen vid en börsnedgång? Då har Placera några ETF:er för dig.

Flera ledande aktieindex har nått oanade höjder i april. MSCI:s globala aktieindex som mäter temperaturen på världens alla börser har nått ny rekordnotering

Det amerikanska Nasdaq Composite nådde för första gången över 6 000-nivån.  Europa har inte varit sämre, det tyska DAX-index som representerar Europas största ekonomi har stigit med smått otroliga 42 procent från februari i fjol till ny rekordnotering.

Med ett lättrörligt investerarkollektiv kan allt svänga snabbt och börsuppgång kan vändas till börsnedgång. Men det finns sedan länge ett brett utbud av ETF:er för den som vill spekulera och tjäna pengar i börsnedgång.

Speciellt populärt här hemma är XACT Bear, som följer utvecklingen kort eller omvänt för Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier. Det är en börshandlad fond med så kallad daglig hävstångsfaktor, vilket innebär att fonden rör sig mer än det den investerat i.

I många fall handlar det om terminer som ETF:erna investerar i. Det gör ETF:en till ett instrument på ett annat instrument. De vanligaste hävstångsfaktorerna är på 1,5 gånger, 2 gånger och 3 gånger. Siffrorna står alltså för hur många gånger produkten avkastar underliggande tillgång på daglig basis.

I praktiken innebär det att om det är en omvänd hävstångsfond med 2 gånger daglig hävstång, så innebär det att om börsen sjunker 1 procent ökar ETF:n med 2 procent i värde. Och tvärtom.

Det finns en uppsjö med liknande ETF:er på fler amerikanska index. Bland de mest populära hittar vi SPXU. Hävstångsfonden SPXU följer omvänt utvecklingen på det välkända S&P-500 index. I indexet ingår de 500 största bolagen på de amerikanska börserna. Indexet viktas efter bolagens marknadsvärde, störst är Apple och Microsoft. De tio största bolagen väger tillsammans knappt 20 procent.

Instrumentet har en daglig hävstång på 3 gånger, vilket innebär att om S&P-500 index tappar 1 procent ökar SPXU med 3 procent i värde och vid börsuppgång det omvända.

För den som endast vill rikta in sig på de absolut största amerikanska drakarna finns hävstångs-ETF:n SDOW. Den har fokus på Dow Jones index som följer de 30 största bolagen i USA. Indexet har högre andel industribolag och färre teknikbolag än S&P-500 index. De tio största bolagen väger drygt 50 procent.

Störst bolag är Goldman Sachs och 3M som har den svensken Inge Thulin vid rodret. Instrumentet har en daglig hävstång på 3 gånger.

Inge Thulin, vd för 3M

Att inte Apple är det största bolaget har att göra med indexet inte viktas efter börsvärde utan  efter aktiens absoluta pris.

Tycker du att teknikbolag som Netflix, Amazon och Facebook är övervärderade så finns ETF:n SQQQ som följer Nasdaq-100 index. Här ingår de 100 största bolagen noterade på Nasdaqbörsen. Störst bolag är Apple, Alphabet (moderbolag till Google) och Microsoft. De tio största bolagen väger hela 53 procent av index. Instrumentet har en daglig hävstång på 3 gånger.

Hävstångsfonder är en nischprodukt. Det är värt att notera att en ETF som avkastar 3 gånger omvänt indexutvecklingen på daglig basis kommer att ombalanseras och justeras varje dag för att nollställa exponering mot börsen inför varje handelsdag.

Det är skillnad mellan en daglig hävstång och en hävstång som beräknas för en längre period. Över en period längre än en dag kommer avkastningen i ETF:n inte att bli densamma som periodens marknadsavkastning multiplicerat med hävstångsfaktorn.

Placera tycker att man bör vara kortsiktig med hävstångsprodukter som ökar i värde vid börsfall. Fonderna lämpar sig bäst för intradagshandel eller om man kan pricka en serie med dagar då börsen faller.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -