Fed-krattning kan skaka om

Makroveckan Det vankas en tung makrovecka med räntebesked från Federal Reserve och Norges bank. Dessutom viktiga amerikanska sysselsättningssiffror för april och BNP-siffror från EMU-området.

Utfallet i den första omgången i det franska presidentvalet skickade något av en glädjechock över de flesta av världens börser. Främst givetvis i EMU-området men även den svenska börsen steg kraftigt och förra veckans uppgång landade till slut på lite drygt 3 procent, delvis också hjälpt av en hygglig rapportflod.

Kraften i uppgången förvånar eftersom en andra valomgång mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen var den mest sannolika. Nu på söndag hålls den andra valomgången och ett annat utfall än att Macron tar en övertygande seger skulle leda till kraftigt negativa reaktion på finansmarknaden.

Noterbart är att det amerikanska volatilitetsindexet för S&P500 nu sjunkit till rekordlåga nivåer som vi senast såg runt årsskiftet 2006/2007.

Lite oro kan man dock känna inför att inköpschefsindexen i USA och Kina backade något i april. De ligger dock kvar en bit över 50-strecket.

Den svenska kronan har försvagats efter Riksbankens överraskande penningpolitiska besked där man sköt på en första räntehöjning och dessutom förlängde programmet med obligationsköp. Därmed utraderades den förstärkning som skedde efter det franska presidentvalet. 

I veckan som kommer ska inköpscheferna i industrin och tjänstesektorn presentera sin bild av konjunkturläget. I Sverige väntas mindre nedgångar efter de mycket starka marssiffrorna.

På onsdag levererar den amerikanska centralbanken sitt penningpolitiska besked. De väntas inte göra några förändringar i den förda politiken men kan mycket väl börja förbereda marknaden för en ny räntehöjning på mötet i juni. Intressant att se hur marknaden i så fall reagerar på det. Inte säkert att det tas emot som ett styrkebesked nu när amerikanska makrodata varit åt det lite svagare hållet.

En viktig input för Federal Reserve blir de amerikanska sysselsättningssiffror som publiceras på fredag. Där väntas en rekyl uppåt efter överraskande svaga marssiffror.

Även den norska centralbanken kommer med ett nytt penningpolitiskt besked i veckan som kommer men även de väntas vila på hanen. Beskedet kommer på torsdag.

Fredagens svenska siffror över industriproduktion och orderingång blir högintressanta och förhoppningen är att SCB:s hårda data fortsätter att närma sig de nivåer som mjuka indikatorer, som inköpschefsindex, pekar mot.

Tisdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska indexet väntas backa en aning efter den kraftiga uppgången i mars. Fortfarande ska dock indexet ligga klart över 50-strecket och bekräfta bilden av en snabb återhämtning i industrin. Möjligen kan det brittiska indexet ha backat lite mer än i prognoserna.

Onsdag

Första kvartalets BNP-siffror för EMU-området väntas visa på stabil, om än lite låg, tillväxt. De flesta räknar med att de amerikanska ADP-siffrorna över sysselsättningen i april ska visa på en lite dämpad ökningstakt efter monstersiffran i mars. Och dags för Federal Reserve att börja kratta i manegen inför en tänkt räntehöjning i juni? Det kan bli lite negativt för börsen.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Det svenska indexet väntas ligga kvar på en hög nivå, klart över det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Möjligen kan den kalla våren ha påverkat delar av tjänstesektorn negativt. Norges bank lämnar räntebesked men väntas inte presentera några större nyheter.

Fredag

SCB publicerar hårda siffror över industriproduktion och orderingång. Förhoppningen är att den fina trend som etablerats de senaste månaderna håller i sig, Dagens viktigaste är ändå de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april. Sysselsättningen väntas ha ökat betydligt snabbare i april efter en lite besvikelse i mars. Håll dessutom koll på siffrorna över löneökningarna som kan vara en viktig nyckel för den amerikanska centralbanken inför en tänkt räntehöjning i juni.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -