Svårt val med toppvinster i Note

Aktieanalys Tidpunkten att köpa Note är inte optimal. Bolaget har ökat sin lönsamhet senaste åren men tillväxten är låg. Men värderingen avskräcker inte, vilket gör valet svårt.

Kontraktstillverkaren Note tillverkar kretskort och annan industriell elektronik. Storägare i Note är Sven Hagströmers investmentbolag Creades, som också äger andelar i den norska konkurrenten Kitron. Den friktionen väcker en intressant frågeställning.

Spänningen tätnar ytterligare efter att Notes vd Stefan Hedelius, på egen begäran, meddelade sin avgång i mitten på april. För denne blev bara drygt ett år på vd-posten.

Stefan Hedelius

Stefan Hedelius ersätts av styrelseledamoten Per Ovrén så snart det är möjligt. Anledningen till avhoppet är meningsskiljaktigheter mellan Hedelius och styrelsen gällande framtida prioriteringar.

Per Ovrén

Efter årsskiftet nöp Creades djupare klorna i bolaget när John Hedberg ersatte Kristian Teär på ordförandeposten. Johan Hedberg är sedan tidigare också vd för Creades.

John Hedberg

I Kitrons styrelseuppställning finner vi den tidigare Creades-vd:n Stefan Charette.

Det krävs ingen livligare fantasi för att höra kyrkklockor ringa. I framtiden kanske de båda bolagen Kitron och Note står samman. Verksamheterna är snarlika och bolagen skulle sannolikt gynnas av att bli ett. Tillsammans skulle de då omsätta strax över 3 miljarder kronor. Men ett lyckligt äktenskap beror på omständigheterna och värderingen då. Det är inte säkert att det är Note-aktien som blir den omedelbara vinnaren.

Nog med spekulation. Låt oss återgå till samtidens verklighet.

Notes första kvartal innefattar en stor fastighetsaffär. Bolaget har gjort sig av med en industrifastighet som nu istället hyrs från den nya ägaren. Affären inbringade 44 Mkr och påverkade rörelseresultatet positivt med 20,6 Mkr i kvartalet.

Intäkten stärker bolagets (för branschen) redan gedigna balansräkning. Vid kvartalets utgång var soliditeten drygt 45 procent. Bolaget hade vid samma tidpunkt en nettokassa på 17,9 Mkr. Den 27 april sjunker saldot med motsvarande utdelningen, drygt 20 Mkr.

Justerat för engångsintäkten som dopat kvartalet var rörelsemarginalen 5,3 procent. Det är något högre än fjolårets första kvartal, men något lägre än för helåret 2016 (5,5 procent).  

Omsättningen var marginellt lägre i första kvartalet (277 Mkr) jämfört med i fjol (279 Mkr). Men justerat för avyttringen av det norska benet ökade försäljningen med drygt 4 procent. Över rullande tolv månader uppgick försäljningen till knappt 1,1 miljarder kronor, nära fjolårsintäkten.

Cirka 1 miljard är vad bolaget omsatt årligen det senaste åren. Det senaste tio åren har resultaten varit varierande, åren efter finanskrisen var extra tuffa. De senaste tre åren har rörelsemarginalen dock blivit stadigt bättre, vilket föranleder uppvärderingen på börsen.

I höstas fördjupades ett viktigt samarbete med Saab Dynamics. Saab har valt Note till strategisk leverantör. Försvarskoncernen håvar in beställningar och efterfrågan lär spilla över på Note.

Friserar vi bort fastighetsaffären och räknar med en rörelsemarginal på 5,5 procent under 2017 gör Note ett resultat på 1,60 kronor aktie, vilket ger ett p/e-tal strax under 12. En lika stor utdelning som för fjolåret innebär en direktavkastning på 3,8 procent vid rådande kursnivå (18,70 kronor per aktie).

Spontant en attraktiv värdering. Men i skrivande stund värderas Note på toppvinster. Historiken belyser kontraktstillverkarens konjunkturkänslighet. Glöm heller inte att tillväxten är närmast obefintlig.

Skulle den goda finansiella situationen utnyttjas för att låna pengar och genomföra förvärv, likt Indutrade gör, skulle tillväxten kunna väckas till liv. Baksidan skulle vara en större känslighet mot stigande räntor och modellen förutsätter att det finns attraktiva förvärvsobjekt till salu.

Det ska poängteras att Note är ett välskött bolag och skillnaderna i lönsamhet, över tid, hör till underleverantörens natur.

Främst blir investeringsbeslutet därför en fråga om tajmning. En skicklig underleverantör som Note köps hellre på svaghet av långsiktiga investerare, i ett skede då konjunkturen förväntas vända till det bättre. Inte när konjunkturbarometern kokar - som nu.

Med det sagt, det är få investerare som avstår och lyckas pricka toppen. Inte sällan skenar värderingarna betydligt högre än förväntat i goda börstider. Trenden i aktien är övertygande stark. Huruvida Note är köpvärd beror därför i mångt och mycket på investeringshorisont och riskvilja.

I relation till Kitron, som förväntas växa med knappt 9 procent i år och drygt 9 procent året därefter, och som värderas bara marginellt högre, faller valet på konkurrenten. Kitron förväntas också vara något mer lönsamt, enligt Factset.

Investerare som ägt Note länge gör rätt i att behålla aktien i väntan på en tydlig signal att konjunkturen toppat. Inga sådana tecken syns idag men kan likt förbannat rymmas runt hörnet.

Även inom vår tidshorisont på 3-6 månader lär ett köpbeslut spela väl ut. Om inte den goda konjunktur helt dör ut.

Förstagångsinvesterare bör dock vara försiktiga. Vår rekommendation räcker bara till försiktigt köp. För när solen står i zenit är risken som störst att bränna sig.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NOTE Köp 18,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -