Stora Enso: 2017 börjar lovande

Börs Massa- och papperskoncernen Stora Ensos operativa rörelseresultat för det första kvartalet översteg analytikernas snittförväntningar med 6 procent och omsättningen ökade jämfört med samma period i fjol.

"År 2017 har börjat lovande och vår omvandling till ett tillväxtföretag inom förnybara material fortskrider väl. Det är glädjande att se att försäljningen har ökat för första gången sedan 2012", noterar vd Karl-Henrik Sundström i delårsrapportens vd-ord.

Trots detta minskade det operativa rörelseresultatet jämfört med fjolåret, vilket bolaget förklarar bland annat med lägre priser på lövvedsmassa och papper, inkörning av anläggningarna i Beihai, Varkuas och Murow.

"Om man ser bortom dessa temporära kostnader gör den underliggande verksamheten stora framsteg och framtiden ser lovande ut", resonerar Karl-Henrik Sundström.

Av Stora Ensos fem affärsområden stack förpackningsverksamheten i Packaging Solutions ut med en vinst på 24 miljoner euro, 29 procent mer än väntat i SME Direkts prognossammanställning.

Bättre än väntat gick det också för det sågade trävarorna i Wood Products, som med ett rörelseresultat på 22 miljoner euro var 20 procent över konsensusprognosen.

Det enda affärsområde som kom in lägre än väntat var Paper, som var 7 procent under förväntningarna.

Inför det andra kvartalet räknar bolaget med ett operativt rörelseresultat i nivå med det första kvartalets, inklusive kostnader för inkörningen av Beihaibruket och om 18 miljoner euro och kostnad för planerade underhållsstopp om 30 miljoner euro.

Inkörningen av kartongbruket i kinesiska Beihai fortsätter att gå snabbare än planerat. Ett viktigt steg är att bolaget under kvartalet har levererat de första kommersiella volymerna av vätskekartong och bestruken oblekt kraftkartong till kunderna, skriver Stora.

Full kapacitet i bruket väntas kunna nås under det första halvåret 2018, med nollresultat på ebitda-nivå under det första kvartalet samma år.

Omsättningen i det andra kvartalet kommer att bli i nivå med eller något högre jämfört med det första kvartalet, då omsättningen uppgick till 2.497 miljoner euro.

Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 215 miljoner euro för det första kvartalet. Väntat var enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten 203 miljoner euro. Den operative rörelsemarginalen blev 8,6 procent, att jämföra med väntade 8,5 procent.

Stora Ensos R-aktie handlades drygt 20 minuter efter att rapporten släppt till cirka 110 kronor, en nedgång med cirka 4 procent för dagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -