Kinneviks vd: Com Hem ingen slutpunkt

Börs Kinneviks finanser gör fler förvärv möjliga, säger tillförordnade vd:n Joakim Andersson.

Kinneviks skuldsättningsmål tillåter klart fler investeringar i år än det nyss aviserade miljardköpet i Com Hem, som leder till att skuldsättningen blir cirka 4 procent - 6 procentenheter under målet om att skuldsättningen ska ligga under 10 procent av portföljvärdet.

Det säger Kinneviks tillförordnade vd Joakim Andersson till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen efter kvartalsrapporten, vars nyhetsvärde överträffades av investeringsbeskedet.

"Du ska inte tolka det som att vi investerat färdigt i och med Com Hem. Vi kommer att fortsätta leta möjligheter, och dyker spännande bolag upp så kan det mycket väl tänkas att vi gör mer", säger han, efter att ha sammanfattat kvartalet som en "bra start på året", med stark utveckling i de stora noterade innehaven, hög investeringsaktivitet i onoterat, en fortsatt portföljrenodling - samt en stark balansräkning.

Några omedelbara avsikter att öka andelen i kabeloperatören finns dock inte:

"Vi är nöjda med de 18,5 procent som vi har köpt nu, och som gör oss till största ägare."

Com Hem höjde i år sin utdelning kraftigt, och bland analytiker nämns att gapet mellan in- och utgående utdelningar nu minskar i Kinnevik, som i slutet av 2013 gjorde sig av med sista delen av kassakon Korsnäs, då ombyggd till Billerud Korsnäs.

Joakim Andersson säger att Com Hems starka kassaflöden visserligen var en positiv parameter i Kinneviks köp, men hävdar att det var sekundärt jämfört med andra aspekter:

"Vi är inte så kassaflödeskänsliga; viktigare kriterier var den industriella logiken och sektorrelevansen samt Com Hems framtidsplaner", säger han, och nämner även Kinneviks kännedom om ledningen, som i hög grad utgörs av före detta anställda i investmentbolaget.

Under Kinneviks rapportkonferens på den rapporttäta torsdagsförmiddagen ställde analytikerna frågor främst om just Com Hem-förvärvet, som aviserades fem minuter före rapporten.

En fråga, återger Joakim Andersson, rörde huruvida Kinnevik i och med affären går från fokus på unga tillväxtbolag till att numera i stället investera i infrastruktur.

Något fokusskifte är det dock absolut inte fråga om, säger han. I stället handlar det om att Com Hem passar bra in i Kinneviks portfölj.

"Vi är stora investerare i Norden i kommunikation och underhållning, med fokus på den 'digitala konsumenten'. Vi tittar på alla möjligheter som ges där, och Com Hem har vi såklart följt länge. Möjligheten uppstod, och när vi har Tele2 och MTG som är starka på mobilsidan respektive i digital underhållning, passar infrastruktur och bredband bra ihop med det."

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -