Trenden talar för Volvo-aktien

Aktieanalys Volvo krossade förväntningarna på sitt första kvartal. Efter en tung period pekar nu åter pilarna åt rätt håll för bolaget.

Volvo har inlett 2017 starkt och resultatet i det första kvartalet landade långt över aktiemarknadens förväntningar. Det var framför allt verksamheten inom Anläggningsmaskiner som presterade bättre än väntat men även Lastbilar visade en bra lönsamhetsförbättring och en stark orderingång.

Förväntningarna inför rapporten var inte direkt lågt ställda. En klar uppryckning jämfört med för ett år sedan låg i korten. Både Lastbilar och Anläggningsmaskiner rapporterade bra orderingång för ett kvartal sedan så en ökad försäljning var väntad.

Volvo har jobbat en hel del med sin struktur de senaste åren i syfte att göra bolaget mindre volymkänsligt. Kostnaderna har sänkts och blivit mer flexibla. Det har möjliggjort en bra vinstutveckling, framför allt för området Lastbilar, de senaste kvartalen trots en rätt trög försäljning.

Uppenbarligen finns det dock åtminstone inom Anläggningsmaskiner fortfarande en bra hävstång i resultaten när volymerna strömmar till. Fasta kostnader har ju  den positiva egenskapen att de inte stiger i takt med intäkterna vilket kan få marginalerna att svälla enormt i goda tider.

Intäkterna steg hela 30 procent för affärsområdet Anläggningsmaskiner i det första kvartalet. Det växlade ut i ett 374 procent högre rörelseresultat. Marginalen steg till 10 procent från 2,7 för ett år sedan.

Återhämtningen i försäljningen är bred för Anläggningsmaskiner och inte minst i Kina har läget äntligen förbättrats efter en lång och mycket djup svacka. Även i Europa steg försäljningen i kvartalet. Positivt för framtiden är också att orderingången är fortsatt stark, upp 34 procent jämfört med för ett år sedan.

Volvo höjer också sina prognoser för totalmarknaderna för anläggningsmaskiner i år i Kina och Europa.

Anläggningsmaskiner i all ära, men det är fortfarande Lastbilar som står för runt 70 procent av rörelseresultatet inom Volvos industriverksamheter. Lastbilar hade inte en lika stark försäljningsökning att krama vinstlyft ur som Anläggningsmaskiner. Omsättningen ökade bara 3 procent i kvartalet. Räknat i antal lastbilar föll leveranserna med 5 procent.

I det perspektivet var resultatförbättringen på 31 procent inte mindre imponerande. Den justerade rörelsemarginalen förbättrades med 2 procentenheter till 9,9 procent. Bakom den förbättrade lönsamheten ligger bland annat ökade serviceintäkter och en fördelaktig geografisk mix.

Leveranserna ökade i Europa och Asien medan de föll med 34 procent i Nordamerika. Vd Martin Lundstedt skriver dock i sitt vd-ord att det nu syns tecken på att marknaden för fjärrtransportlastbilar håller på att bottna ur i Nordamerika efter fjolårets nedgång. Det är bland annat en 27 procent högre orderingång i regionen under första kvartalet som får honom att ser ljusare på framtiden.

Totalt noterade Volvo en 11-procentig uppgång i order på lastbilar under kvartalet. Utvecklingen var stark på de flesta håll i världen utom i Europa där den faktiskt backade 1 procent.

Det var en kraftig nedgång för Renault på lätta lastbilar som tryckte ned totalsiffran i Europa. Orderingången på tunga lastbilar steg 9 procent medan de lätta lastbilarna noterade en nedgång på 37 procent. Jämförelseperioden var stark för Renault då många beställda bilar innan nya regler för utsläpp trädde i kraft.

Sammantaget överträffade Volvos första kvartal analytikernas förväntningar kraftigt på de flesta punkter. Rörelseresultatet var drygt 30 procent bättre än väntat och marginalen på 9,1 procent överträffade prognosen med drygt 2 procentenheter. Även orderingången var knappt 4 procent högre än väntat.

Reaktionen på rapporten blev också kraftigt positiv. Samma dag presenterade även amerikanska Caterpillar en stark rapport och lastbilstillverkaren Paccar höjde sin prognos för Europamarknaden.

Analytikerna har svarat på rapporten med att höja sina vinstprognoser ännu ett snäpp för Volvo. I november i fjol väntades 2017 sluta med en vinst per aktie på 6,91 kronor enligt databasen Factset. I dagsläget räknar de analytiker som uppdaterat sina estimat efter rapporten i snitt med en vinst på 9,06 kronor, drygt 30 procent mer än novembersnittet.

För 2018 är snittprognosen för de nio analytiker som uppdaterat sina estimat 9,81 kronor per aktie. De snitten innebär p/e-tal på 16,0 respektive 14,8 för de närmaste åren.

Spridningen i estimaten är relativt stor och Volvos resultat är också rätt svåra att förutspå då bolaget fortfarande är så pass volymkänsligt. De senaste årens besparings- och effektiviseringsarbete stökar till prognosarbetet ytterligare.

Helt klart är dock att Volvo nu börjar få bra vind i seglen igen efter en svacka det senaste året. Anläggningsmarknaden kommer tillbaka från riktigt låga nivåer, framför allt i Kina men även i Europa. Den förbättring som noterats i gruvindustrin gynnar eftefrågan för området. Lastbilsmarknaden är stark i Europa och den förbättrade orderingången i Nordamerika är också uppmuntrande.

Makrostatistiken från Europa har piggnat på sig en hel del på sistone och oron för Kina har dämpats. Många pilar pekar helt enkelt åt rätt håll inte bara för Volvo utan för hela verkstadssektorn och de rapporter som presenterats i sektorn har också överraskat positivt när det gäller resultat, orderingång och marknadskommentarer.

Volvo-aktien har stigit kraftigt sedan i höstas och efter de senaste dagarnas urladdning ligger en rekyl i luften. Står vi inför en ekonomisk återhämtning i Europa, en stabilisering i Kina och ett uppsving för lastbilar i Nordamerika är det dock stora och starka trender som på lite sikt kommer att lyfta Volvo-aktien ännu högre. Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Köp 146,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -