Stark stålaktie bryter trenden

Aktieanalys SSAB:s rapport för det första kvartalet 2017 var överraskande bra. Trots ett fallande järnmalmspris ser vi mer uppsida i aktien.

Ståltillverkaren SSAB:s försäljning under de första tre månader av året ökade organiskt med hela 15 procent jämfört med samma kvartal 2016, och uppgick till 15,7 miljarder kronor, vilket var 5 procent bättre än väntad. Boostad av betydligt högre priser ökade rörelseresultatet med 895 Mkr till 702 Mkr.

Framförallt europaverksamheten presterade väl under kvartalet med ökade leveranser och priser samt en hög och stabil produktionsnivå. I Nordamerika ökade de realiserade priserna, men den positiva effekten dämpades av högre skrotpriser så att marginalförstärkningen blev ganska blygsam.

Inom SSAB Special Steels kämpade bolaget med stora problem vid Oxelösundsanläggningen i samband med ett underhållsstopp i slutet av 2016. Effekterna spillde över in i januari och valsverket stod stilla i drygt fem veckor. Ändå förbättrades resultatet, eftersom divisionens leveranser kunde hållas på en god nivå tack vare stöd från andra verk.

Sedan början av februari är produktionsnivån i Oxelösund på en hög nivå igen. Efterfrågan inom Special Steels förbättras inom flera segment och kunderna vill ha allt lättare och starkare produkter.

 

Generellt ser vd Martin Lindqvist en god stålefterfrågan i Europa, och den väntas bestå även under det andra kvartalet. I Nordamerika ser han en god efterfrågan på grovplåt, både från slutkunder och distributörer.

Med problemen i Oxelösund bakom sig, tror SSAB att leveranserna blir något högre under andra kvartalet jämfört med det första. Priserna pekar fortfarande uppåt, vilket dock motverkas av ökade kostnader för råmaterial.

I USA köper man löpande in skrot som råvara, och spotpriserna var 20 procent högre vid slutet av mars jämfört med samma tidpunkt ett år tidigare. Järnmalmen köps från LKAB och Severstal, och priserna fastställs månadsvis. SSAB:s priser på järnmalmspellets under första kvartalet 2017 ökade med 57 procent i svenska kronor jämfört med första kvartalet 2016.

Just järnmalmspriset är det stora frågetecken i SSAB-caset. Det har alltid funnits en hög korrelationen mellan SSAB:s aktiekursutveckling och järnmalmspriset. De senaste tolv månaderna har järnmalmspriset stigit med 19 procent enligt Market Index.

Sedan början av mars har priset dock sjunkit brant och står nu över 10 procent lägre än vid början av året. SSAB-aktien å andra sidan har, i och med rusningen efter den senaste rapporten, stigit med över 10 procent hittills i år.

Anledningen för raset i järnmalmspriset har varit fallande stålpriser i Kina som följd av en stigande stålproduktion i landet, de kinesiska järnmalmslagren är höga. I mars ökade Kina stålproduktion med 2 procent och nådde en ny rekordnivå om 72 miljoner ton. Samtidigt finns det rädsla i marknaden att den kinesiska efterfrågan kommer växa långsammare än tidigare väntad. 

Enligt branschorganisationen World Steel Organisation (WSA) väntas den globala efterfrågan på stålprodukter öka med 1,3 procent under 2017 och med 0,9 procent 2018, efter att ha stigit 1 procent under fjolåret. Det ska drivas av en fortsatt återhämtning i de utvecklade ekonomierna och en accelererande tillväxt i tillväxtländerna. Ryssland och Brasilien bedöms lämna recessionsstadiet, medan Kina, som står för 45 procent av den globala efterfrågan, tros landa i en mer dämpad tillväxt.

Enligt Factset räknar analytikerna med en vinst per aktie på 1,87 kronor för 2017, justerad för jämförelsestörande poster. Det är en betydande ökning från fjolåret 1,04 och ytterligare uppgång spås för 2018 till 2,41 kronor. SSAB-B aktien handlas i skrivande stund till 31,7 kronor, så p/e-talet uppgår till 17 gånger årets förväntade vinst, vilket sedan sjunker till 13 på nästa års estimat.

Det har funnits perioder i historien där SSAB-aktien har utvecklats bra trots att järnmalmspriset har fallit, med första halvåret 2014 som senaste exemplet. Givet importtullar på plats i både Europa och Nordamerika och en förväntad bra ekonomisk aktivitet i dessa regioner, ser vi goda förutsättningar att det kan upprepas i år.  Det är dock mycket viktigt att hålla ett öga på järnmalmspriset. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SSAB B Köp 31,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -