På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondvinnarna på Volvo-rallyt

Fonder Det finns flera vinnare i tisdagens kursrally i Volvo. Placera har listat de fonder som överviktat lastbilstillverkaren mest i sina portföljer.

Volvo stiger drygt 7 procent på Stockholmsbörsen efter en kvartalsrapport som överraskade och föll marknaden i smaken.

Före dagens uppgång vägde Volvo:s B-aktie 5,4 procent i SIX30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till drygt 4,2 procent.

Det finns aktiva fondförvaltare som överviktat Volvo, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och således i index.

Mest överviktad Volvo är fondbolaget Cliens. Inför tisdagens börsöppning var Volvo enskilt största enskilda innehav med knappt 10 procent av fondens värde i Cliens Sverige Fokus fond. Värt att notera är att fonden är topprankad som Sverigefond. Fondbolagets andra Sverigefond Cliens Sverige har en också Volvo som största innehav på 9,2 procent.

Ett annat fondbolag som gillar Volvo är Swedbank Robur som överviktat bolaget i tre fonder med minst 8,9 procents vikt. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är Swedbank Robur Exportfond med med Volvo som största innehav på 9,4 procents andel av fondvärdet.

En annan vinnare är Carnegie Fonder och förvaltaren Simon Blecher. Han har överviktat Volvo i både Carnegie Sverige Select och Carnegie Sverigefond. Den förstnämnda fonden innehåller bara 10–15 innehav och Volvo är fondens största bett.

Längre ner på listan finns flera kända fonder som gillar Volvo. Två populära är Prior Nilsson Sverige Aktiv och Didner & Gerge Aktiefond.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 mars.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -