Fonden som tror på bioteknik

Fonder Placeras fondexpert Pär Ståhl har träffat två av grundarna av Rhenman & Partners Asset Management som berättar varför fonden har gått bra i år och att de inte tror på några kommande prisregleringar av läkemedel i USA.

Hälsovårdshedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S har haft en stark utveckling under första kvartalet och placerat sig i den absoluta toppen med en avkastning på över 20 procent. Mycket tack vare att ett antal innehav i fonden stigit kraftigt tack vare uppköpsbud.

Marknaden har till viss del återställt förväntningarna på hälsovårdssektorn efter ett tungt fjolår. Volatiliteten har minskat, framtidstron är på väg tillbaka men värderingen för sektorn är fortsatt under sitt historiska genomsnitt.

”Bioteknik har emellertid inte återhämtat fallet mer än till ungefär hälften. Fonden är idag avsevärt överviktad i bolag inom bioteknik och läkemedelssektorerna på bekostnad av medicinsk teknik och läkemedelsservicesektorn. I normalfallet är det tänkt att ha ungefär en fjärdel i varje delsektor”, säger Carl Grevelius, partner och medgrundare.

Carl Grevelius

Enligt Henrik Rhenman, förvaltare av Rhenman Healthcare Equity L/S, har värderingen talat för hälsovårdsaktier och sektorn under det första kvartalet och de handlas på låga nivåer jämfört med MSCI världsindex.

”Den attraktiva värderingen beror på för låga förväntningar på hälsovårdssektorn de senaste åren. Det började när Martin Shkreli köpte ett bolag ganska billigt och höjde priset för Daraprim, ett gammalt generika-läkemedel, mer än femtiofalt. Det skapade stora rubriker i USA och ledde till ett ifrågasättande av den fria prissättningen av läkemedel”, säger Henrik Rhenman.

Martin Shkreli, vars prishöjning gjorde honom till en hatad ung man.

”Att en så stor prishöjning kunde ske utan att konkurrenter kommer in beror på att även för ett generika-läkemedel så tar det tre år för en konkurrent att komma igång med produktionen, från ax till limpa”, fortsätter Henrik Rhenman.

Henrik Rhenman

Henrik Rhenman säger att de strömningar och tankar mot den fria prissättningen som bland annat förstärktes när Hillary Clinton skickade tweets hösten 2015 om begränsningar i den fria prissättningen inom läkemedel skrämde investerarna, särskilt generalister som investerar i alla sektorer.

Efter President Trumps misslyckande med att avskaffa Obamacare har marknaden omvärderat både Trumps möjligheter och risken för prisbegränsningar av läkemedelspriser.

”Avskaffandet av Obamacare och begränsningar av läkemedelspriser har visat sig vara mer komplicerad än väntat. Marknaden börjar nu inse att det inte blir något avskaffande av Obamacare utan snarare en kompromiss, ett Obamacare Light eller Very Light”, fortsätter Henrik Rhenman.

”Då media och flertalet investerare först nu inser att det är den totala sjukvårdskostnaden som är i fokus och inte bara den lilla del som läkemedelspriserna utgör, ungefär 11 procent av totalkostnaden och som varit stabil de senaste åren, är vår syn är att det inte blir någon prisreglering av läkemedel”, säger Henrik Rhenman.

Fondens toppinnehav och största bet just nu är fem bolag, där varje investering är mellan 3–10 procent.

”En viktig del i investeringsprocessen när vi letar bolag är kravet på innovation, att innovationshöjden som är kliniskt relevant ska påverka överlevnad och med det ett patentskydd ger barriärer för konkurrenter. Företagen ska gärna skapa användarvänliga läkemedel”, säger Henrik Rhenman.

”Vi försöker att aldrig helt sälja av bolag som vi långsiktigt tror på, även om de ökar mycket i pris, ett exempel är Roche som vi har haft sedan vi startade fonden, utan vi skalar bara i så fall ner storleken på positionen”, avslutar Henrik Rhenman.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -