Tele2-rally på stark börs

Börsen Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan med en bred uppgång sedan utgången i det franska presidentvalets första omgång lugnat marknaderna.

På rapportfronten stod Tele2 för ett klart starkare resultat än väntat. Bolagets prognoser för helåret behålls dock. Även Inwido slog marknadernas förväntningar och belönades med en kursuppgång.

Vid 10.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,4 procent till nivån 1.595. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 5 miljarder kronor.

De kontinentaleuropeiska börsindexen steg ännu mer, med en uppgång på 4 procent för franska CAC 40 och 2,6 procent för tyska DAX.

Mittenpolitikern Emmanuel Macron och högerpartiet Nationella frontens Marine Le Pen gick vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet, där Emmanuel Macron enligt opinionsundersökningarna väntas vinna med god marginal.

"Efter det nederländska valet är detta ytterligare en status quo-händelse för det europeiska ramverket - i riktning bort från Brexit-chocken", kommenterar mäklarfirman Kepler Cheuvreux.

Euron steg från nivåer kring 1:0700 mot dollarn på fredagen till cirka 1:0860 dollar på måndagsmorgonen. På räntemarknaderna sjönk den franska tioårsräntan 7-8 räntepunkter, medan den tyska steg nästan lika mycket.

Stockholmsbörsens OMXS30-index toppades av Tele2, som rapporterade ett rörelseresultat om 697 miljoner kronor för det första kvartalet, 61 procent över snittförväntningarna i SME Direkts prognossammanställning. Aktien steg drygt 6 procent.

Utanför storbolagsindex stod även fönsterproducenten Inwido för ett resultat klart över marknadens förväntningar och aktien lyfte 6,5 procent.

Dometic backade marginellt sedan bolaget rapporterat ett resultat i linje med SME Direkt-konsensus, om än med en högre organisk tillväxt. Sämre gick det för byggkedjan Byggmax, som backade drygt 3 procent efter att ha visat fortsatta förluster i sitt säsongsvaga första kvartal.

Starkaste sektorn i Europa var bank, med en uppgång på 4 procent för det breda indexet Stoxx 600s bankkomponent. Starkast var de franska storbankerna, som adderade 8-9 procent, men även i Sverige låg bankerna i topp med uppgångar på 2-2,5 procent.

En rad konjunkturkänsliga bolag stod också för uppgångar. Bland annat steg Volvo nästan 2 procent. Volkswagenägda konkurrenten Scania har haft en stark start på året med en allt starkare orderingång, säger bolagets vd Henrik Henriksson till Dagens Industri - dagen före Volvos kvartalsrapport.

Rejält upp var det för verkstadsbolaget Nederman, som fått köprekommendation av både DI och Börsveckan. Aktien steg 8, procent. Börsveckan råder också till köp av Attendo, som adderade 1,8 procent.

Wilson Therapeutics rusade upp 45 procent till 85 kronor efter att bolaget, som utvecklar en behandling mot den sällsynta åkomman Wilsons sjukdom, presenterat mer detaljerade resultat i fas 2. DNB har i spåren av kongressen höjt sin ritkurs för Wilson Therapeutics till 135 kronor från tidigare 80 kronor med en upprepad köprekommendation.

Handel med Lundin Petroleum-avknoppningen IPC inleds på First North. Första avslut skedde till 32 kronor, vilket också blev förmiddagens lägsta kurs. Vid 10.15-tiden bytte aktier ägare till kurser kring 36 kronor.

Acucort gjorde sin första dag på Aktietorget och noterades till 5 kronor, att jämföra med teckningskursen som låg på 6:90 kronor.

Läs även:

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 april

image

Källa: Infront

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -