Wilson överlägsen vinnare

Börsen Stockholmsbörsen har inlett den nya handelsveckan med uppgång på bred front sedan utgången i det franska presidentvalets första omgång lugnat marknaderna.

På rapportfronten stod Tele2 för ett klart starkare resultat än väntat och var likt Inwido en vinnare efter delårssiffror.

Vid lunchtid var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,6 procent till nivån 1.598. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 8 miljarder kronor. De kontinentaleuropeiska börsindexen steg ännu mer, med en uppgång på 4,4 procent för franska CAC 40 och kring 3 procent för tyska DAX till nioårshögsta respektive ny rekordnivå.

Bank har haft en stark utveckling i Europa sedan mittenpolitikern Emmanuel Macron och högerpartiet Nationella frontens Marine Le Pen gått vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet. Emmanuel Macron väntas enligt opinionsundersökningarna vinna med god marginal. I Stockholm lyfte de fyra storbankerna mellan 1,6 och 2,4 procent.

Euron och kronan stärkts tydligt mot dollarn, krympta räntespreadar märks, medan guldpriset sjunkit.

Traditionellt sett defensiva hälsovårdssektorn var relativt svagt presterande i Europa. I Stockholm var Astra Zeneca, med en nedgång på runt 1 procent, den enda aktie inom storbolagsindexet på minus utöver Fingerprint (-1,2 procent). Astra Zeneca-aktien noterades dock runt procenten högre i London, kronan har stärkts ett par procent mot pundet.

OMXS30-indexet toppades av Tele2, som rapporterade ett rörelseresultat om 697 miljoner kronor för det första kvartalet, 61 procent över snittförväntningarna i SME Direkts prognossammanställning. Aktien ökade 6,4 procent. Konkurrenten Telia som rapporterar på onsdag var samtidigt 1,4 procent upp.

Utanför storbolagsindex stod även fönsterproducenten Inwido för ett resultat klart över marknadens förväntningar och aktien lyfte närmare 6 procent.

Dometic steg svagt sedan bolaget rapporterat ett resultat i linje med SME Direkt-konsensus, om än med en högre organisk tillväxt. Sämre gick det för byggkedjan Byggmax, som backade uppemot 3 procent efter att ha visat fortsatta förluster i sitt säsongsvaga första kvartal.

En rad konjunkturkänsliga bolag stod också för uppgångar. Bland annat steg Sandvik och Boliden liksom Volvo omkring 2 procent. Sandvik kommer med sitt kvartalsresultat nu klockan 13.30.

Volkswagenägda Volvo-konkurrenten Scania har haft en stark start på året med en allt starkare orderingång, säger bolagets vd Henrik Henriksson till Dagens Industri - dagen före Volvos kvartalsrapport.

Rejält upp var det för verkstadsbolaget Nederman, som fått köprekommendation av både DI och Börsveckan. Aktien lyfte 9 procent. Börsveckan råder också till köp av vårdbolaget Attendo, som steg knappa 2 procent.

Wilson Therapeutics rusade 43 procent till 84:50 kronor efter att bolaget, som utvecklar en behandling mot den sällsynta åkomman Wilsons sjukdom, presenterat mer detaljerade resultat i fas 2. DNB har i spåren av kongressen höjt sin ritkurs för Wilson Therapeutics till 135 kronor från tidigare 80 kronor med en upprepad köprekommendation.

Acucort gjorde sin första dag på Aktietorget och noterades vid lunchtid strax under 5-kronorsnivån, att jämföra med teckningskursen som låg på 6:90 kronor.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 april

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -