Analyshusets bästa bankaktier

Börs Macquarie flyttar runt bland rekommendationerna för de svenska bankaktierna. Nordea och SEB lyfts fram som köpvärda.

Det är fortsatt intressant att äga svenska bankaktier. Men det är dags att skifta från banker med högre exponering mot svenska bolån till aktörer som har starkare intäktsströmmar från annat än räntenetto.

Det skriver Macquarie i den sektoranalys där rekommendationen för SEB höjs till outperform från neutral medan Swedbank sänks till neutral från outperform samt plockas bort från en lista med särskilt köpvärda aktier.

"Vi har under lång tid varit beundrare av svenska banker. De levererar bland de högsta avkastningarna på eget kapital i Europa, de bästa direktavkastningsnivåerna och har högst kapitalrelationer. Vår entusiasm är oförtruten men vi skiftar vår preferens till aktier med mindre beroende av svenska bolån och starkare intäktsströmmar från annat än räntenetto", skriver Macquarie i analysen där;

* SEB höjs till outperform och får riktkursen uppjusterad till 110 kronor (neutral/105). Två tredjedelar av intäkterna kommer från annat än räntenetto samt att Macquarie föredrar räntenetto från företagsutlåning snarare än från bolån, förs fram som anledningar till förändringen.

* För Nordea upprepas outperform med riktkurs på 120 kronor och aktien nämns som toppvalet. Att banken diversifierar intäkterna bort från räntenetto samt erbjuder direktavkastning på 6-7 procent baserat på utdelningsestimaten för 2017 och 2018 anges som positiva delar.

* Swedbank sänks till neutral (outperform) med ny riktkurs om 215 kronor (245) då Macquarie har svårt att se ytterligare uppsida på svensk bolånemarknad. Bland annat bedöms amorteringsregler komma att inverka på lånetillväxten.

* SHB är fortsatt den svenska bankaktie som Macquarie ställer sig mest försiktig till och upprepar underperform med nedjusterad riktkurs till 105 kronor (110). Bankens sårbarhet mot högre riskvikter och värdering ger anledning till att vara försiktig med aktien, lyfts det fram.

Läs även:

Dagens nya aktierekar

Börsveckans nya köpråd

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -