Börsen jublar och kronan stärks

Makrokommentar Första omgången i det franska valet är överstökad och utfallet lär få placerare på bättre humör. I veckan väntar flera tunga räntebesked och mer hårda fakta kring den amerikanska budgeten.

Förra veckan var det stort fokus på det franska presidentvalet, vilket till viss del höll nere riskaptiten på finansmarknaderna. Nu står det klart att Emmanuel Macron och Marine Le Pen går vidare till den andra valomgången den 7 maj och den förstnämnda väntas då ta en komfortabel seger.

Det har fått euron att rusa och räntorna att stiga, vilket lär följas av en rejäl börsuppgång under måndagen.

Under förra veckan fick vi dessutom flera uppmuntrande signaler kring tillväxten i EMU-området med starka inköpschefsindex och högt konsumentförtroende.

Den svenska kronan tillhör de valutor som gynnats allra mest av utfallet i det franska presidentvalet. Kronan har under natten mot måndag stärkts med 19 öre mot dollarn, 25 öre mot pundet och 6 öre mot euron.

En annan stor nyhet under veckan som gick var Donald Trumps twitter-utspel om att de ”största skattesänkningarna i modern tid” nu låg i pipeline. En nyhet som mest togs emot med en gäspning på finansmarknaden och med förvåning inom Trumps egen administration. Mycket återstår innan en större skattereform kan genomföras och det är snarast en fråga för kongressen än presidenten.

Finansminister Steven Mnuchin räknar ändå med att en större översyn att skattesystemet ska kunna lanseras innan årsskiftet. Redan den 28 april behöver dock kongressen godkänna högre statsutgifter för att undvika en omedelbar nedstängning av statliga verksamheter. En budget måste också presenteras i närtid.

I veckan som kommer får tunga makronyheter konkurrera med en fullmatad rapportvecka.

För svenskt vidkommande har vi bland annat att se fram mot onsdagens Konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Svensk ekonomi går riktigt bra och det skulle inte förvåna om barometerindikatorn stiger ytterligare i april.

Den stora svenska makrohändelsen är ändå torsdagens räntebesked från Riksbanken. Visserligen är det i stort sett ingen som tror på några förändringar i penningpolitiken och högst trolig förlängs inte programmet med obligationsköp.

Möjligen kan banken komma att skruva ner räntebanan för att hålla tillbaka en kronförstärkning samt som ett sätt att få till en någotsånär trovärdig prognos om att man kan nå sitt inflationsmål.

På torsdagen ger även ECB ett nytt penningpolitiskt besked.  Även ECB väntas vila på hanen och det är ingen vild gissning att man på banken dragit en djup, kollektiv suck av lättnad efter utfallet i det franska presidentvalet.

Fredagens amerikanska BNP-siffror för årets första kvartal kan bli en liten rysare. Tillväxten väntas ha dämpats rejält jämfört med tidigare men det ska i huvudsak bero på tillfälliga faktorer och prognosen är att tillväxten ska varva upp under innevarande kvartal.

Måndag

Det viktiga tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, publiceras och väntas visa på en mindre uppgång från en i utgångsläget hygglig nivå. Nyheter av mer anekdotisk karaktär ger utrymme för positiva överraskningar medan de preliminära inköpschefsindexen för april backade något.

Tisdag

En lugn makrodag. Svensk arbetslöshet väntas ha stigit men fortfarande är arbetsmarknaden stark och uppgången beror i så fall på ett ökat antal personer i arbetskraften. Humöret bland de amerikanska hushållen väntas ha sjunkit något men det sker från en uppskruvad nivå och än har inte Donald Trump levererat på sina vallöften kring skattesänkningar.

Onsdag

Fullt fokus på Sverige när Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Starka inköpschefsindex talar för att humöret i näringslivet stigit i april samtidigt som en generellt sett stark ekonomi borde få humöret bland hushållen att stiga.

Torsdag

Flera tunga centralbanker lämnar penningpolitiska besked och väntat är att de alla vilar på hanen. Möjligtvis kan den japanska centralbanken agera då de fortsätter att plågas av en låg inflation, vilket centralbankschefen varit ute och kommenterat. Den stora frågan kring Riksbanken är om banken, som planerat, avslutar sina obligationsköp i juni och vilken inflationsprognos som görs givet de låga löneökningar som förhandlats fram. ECB-chefen Mario Draghi kan luta sig tillbaka och peka på en ekonomi som visar styrketecken och en inflation nära målet.

Fredag

Svenska hushåll väntas ha visat på ökad köplust under mars. Den amerikanska tillväxten väntas ha dämpats rejält under årets första kvartal bland annat som en följd av lite svagare konsumtionsdata. Hushållshumöret är ändå på topp så en revansch under våren är väntad.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -