Pundet veckans vinnare

Marknader Det har varit en svag vecka för olja och europeiska aktier. Desto bättre har utvecklingen varit för det brittiska pundet.

 

Det har varit en händelserik vecka med val i fokus. Turkiet har precis haft val samtidigt som den brittiska premiärministern på tisdagen tog marknaderna på sängen med att utlysa nyval den 8 juni. Förutom det går fransmännen till valurnorna på söndag för den första valomgången i det franska presidentvalet.

Oljan har fortsatt varit i centrum. Fler OPEC-medlemmar har varit i media och talat sig varma för förlängningar av produktionsneddragningarna efter juni. Samtidigt kom överraskande starka siffror över de amerikanska oljelagren. De amerikanska bensinlagren steg för första gången sedan februari. Det i kombination med ökad amerikansk oljeproduktion har fått Brentoljan att tappa i veckan.

Oljepriset har nått det lägsta värdet sedan i början på april och den starka trenden de senaste veckorna ser nu ut att vara bruten.

Det har varit en blandad utveckling för industrimetaller. Järnmalmspriset har stigit tre dagar på rad efter starka signaler om kinasekonomi. Guldpriset har backat marginellt och nu parkerat sig på höga nivåer efter att det förra veckan nådde fem veckor högsta.

På världens börser har utvecklingen varit blandad. De amerikanska börserna har haft en av de starkaste veckorna på länge efter en hel del starka bolagsrapporter. På Stockholmsbörsen har rapportperioden startat och utvecklingen har varit avvaktande.

Årets starkast lysande stjärnor, tillväxtmarknaderna, har haft en fortsatt kämpig vecka med negativ avkastning. De europeiska börserna har haft en svag avkastning med en ökad valoro hos investerarna. I London har börsen och pundet gått skilda vägar under vecka, FTSE-index handlas nu på 11-veckors lägsta efter nyheten om brittiskt nyval som stärkte pundet betydligt.


Kronan har tappat i värde både mot euron och det brittiska pundet. Veckans vinnare är som vi nämnde tidigare det brittiska pundet. Värt att notera är att Euron har under veckan fortsatt stärkas mot den amerikanska dollarn och handlas nu på 1,07 EUR/USD, trots viss osäkerhet inför det franska presidentvalet.

Både korta- och långa räntor har fortsatt stiga. Den svenska 10-åringen har stigit med 0,03 punkter till en ränta på 0,54 procent. Den tyska 10-åring räntan har ökat mer med 0,06 procent.

Den amerikanska 2-åringen har sjunkit marginellt i veckan till 1,19 procent. En underökning i veckan från CME FED Watch Tool visar att marknadens förväntningar om en amerikansk räntehöjning i juni sjunkit till 42 procents sannolikhet från tidigare 70 procent.

Värt att notera är att tvåårsräntan handlades på sju-årshögsta, 1,40 procent vid den senaste räntehöjningen från den amerikanska centralbanken Fed

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -