Ökad oro inför franskt val - men mardröm kan bli köpläge

Makrokommentar Utfallet i det franska presidentvalet kan visserligen stöka till en del men realekonomiskt ser läget i EMU-området allt ljusare ut.

Även om spänningen nu stiger inför söndagens franska presidentval, inte minst mot bakgrund av torsdagens terrorattack, syns egentligen ganska små effekter på de finansiella marknaderna.

Dagarna inför valet har euron hållit sig stabil mot dollarn och även om den franska och andra EMU-börser tagit mindre smällar under fredagen så har de stigit rejält i ett lite längre perspektiv. Nu syns dessutom tecken på att ränteskillanden mellan tyska och franska marknadsräntor, som stigit sedan i höstas, är på väg att börja krympa.

Fortfarande är huvudspåret bland analytikerna att mittenkandidaten, och förre finansministern, Emmanuel Macron tar sig vidare till den andra omgången och tämligen lätt besegrar den av de tre huvudkonkurrenterna som också tar sig vidare.

Exempelvis kan nämnas att han i en eventuell andra valomgången mot Nationella Frontens Marine Le Pen väntas få närmare dubbelt så många röster som henne.

Det här betyder samtidigt att det lättnadsrally som många räknat med efter en framgång för Macron i söndagens val kan bli mindre än väntat och att fallhöjden efter ett överraskande valresultat riskerar att bli större. Mardrömmen för finansmarknaden är att den andra valomgången blir en kamp mellan Marine Le Pen och vänsterkandidaten Mélenchon.

Men bortser vi från ett ”mardrömsresultat” i det franska valet ser det annars osedvanligt ljust ut för ekonomin i EMU-området för närvarande.

De preliminär inköpschefsindexen för EMU-området i april rullades ut under fredagsförmiddagen. I industrin steg index till 56,8 och i tjänstesektorn till 56,2 (se diagram). Bägge indexen ligger dämed med bred marginal över det 50-streck, som enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Det sammanvägda indexet för de bägge sektorerna steg därmed till 56,7, vilket är den högsta noteringen på sex år.

Mot bakgrund av det franska valet kan det också vara värt att notera att de franska indexen för industri- och tjänstesektor steg till 57,4 respektive 57,7. Även det 6-årshögsta och dessutom en bit över de tyska motsvarigheterna på 56,3 och 54,7.  Det senare inte helt oväsentligt eftersom tysk ekonomi ofta framhållits för sin styrka medan Frankrike ofta fått mindre smickrande epitet.    

Tidigare under veckan publicerades dessutom siffror över hushållsförtroendet i EMU-området. Konfidensindikatorn steg från -5,0 i mars till -3,6 i april. Där får man gå tillbaka ända till juli 2007 får att hitta högre värden.

Att indikatorn fortfarande ligger på minus ska inte övertolkas. Snittet för konfidensindikatorn för perioden 1985 – 2017 landar på -12,2 så hushållen i EMU-området har en viss tendens att ligga åt det lite mer pessimistiska hållet.

För att återigen koppla till det franska presidentvalet kan noteras att hushållens konfidensindikator för Frankrike, trots en mindre nedgång i april, fortfarande ligger runt 10-årshögsta. Så trots braskande rubriker och det mest osäkra presidentvalet i modern tid i antågande håller fransmännen humöret uppe.

Om det inte blir någon stor negativ överraskning i det franska presidentvalet ser det därför relativt ljust ut för ekonomi i EMU-området. Som genomsnitt har dessutom börserna i EMU-området, trots en nedgång i april, stigit med nära 6 procent hitills i år (MSCI-index exklusive utdelningar) och ligger därmed för en bit före både den svenska och amerikanska börsen.

Blir valet en framgång för Marine Le Pen (eller mindre troligt Mélenchon) finns däremot en överhängande risk för en negativ reaktion på finansmarknaderna. Men det är egentligen först i samband med den andra valomgången den 7 maj som allting ställs på sin spets.

Givet den allt starkare realekonomiska utvecklingen i EMU-området kan en negativ börsreaktion efter söndagens franska presidentval mycket väl visa sig vara ett utmärkt köpläge. Inte minst som det globala investerarkollektivet, trots ett osäkert franskt presidentval i antågande, fortfarande ser optimiskt på den fortsatta börsutvecklingen bland EMU-länderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -