"God efterfrågan i Europa"

Börs Det råder en god stålefterfrågan i Europa, och det väntas bestå under det andra kvartalet. Det säger SSAB:s vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"När det gäller den underliggande efterfrågan tycker jag inte det syns några tecken på avmattning", säger han, och fortsätter:

"I det första kvartalet såg vi en bra efterfrågan i många segment, det syns både i SSAB Europe och Tibnor. Det förväntar vi oss att se i det andra kvartalet också", säger han.

SSAB:s kraftigt förbättrade rörelseresultat första kvartalet, både jämfört med föregående kvartal och jämfört med motsvarande period i fjol, berodde främst på just SSAB Europes ökade leveranser och priser samt en hög och stabil produktionsnivå.

För det andra kvartalet spår SSAB både högre volymer och högre priser, enligt rapporten. Martin Lindqvist vill inte precisera hur mycket högre, och säger att det sistnämnda lär påverkas av högre råvarupriser, bland annat dyrare kol efter stormar i Australien.

"Så man ska inte förvänta sig några väsentligt högre marginaler", säger han.

Vad gäller volymökningen säger han att det till viss del handlar om säsongsmässiga effekter.

"Efterfrågan är hygglig, men det är klart, det finns säsong i det där också."

Det gångna kvartalet sammanfattar han med att det har gått ungefär som SSAB har förväntat, med positiva förtecken genom att produktionen har flutit på bra och att haveriet i Oxelösund har kompenserats ganska bra av produktion på andra håll - detta visar, säger vd:n, styrkan i produktionsstrukturen.

"Å andra sidan hade vi ett stort underhållsstopp i vår anläggning i Mobile, Alabama. Det har inte stått still där på tre år, och vi brukar ha underhållsstopp var artonde månad. Så produktionen gick rätt knackigt där innan; vi kanske väntade lite för länge med underhållsstoppet. Men totalt sett var kvartalet helt okej."

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -