Carlström: Flera förfrågningar, aldrig bud

Börs Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström har under det senaste året fått flertalet förfrågningar om han skulle vara villig att sälja sina aktier i bolaget.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju inför bolagets årsstämma på torsdagen.

"Det har aldrig förekommit ett seriöst, fullt finansierat bud på bolaget. Däremot har jag vid en handfull tillfällen fått förfrågningar om att sälja mina A- och B-aktier. Hittills har jag valt att inte göra det", säger han.

Kommentaren kommer efter att Svenska Dagbladet på onsdagen skrivit att Johan Carlström, via chattfunktioner på sociala medier, spridit uppgifter om ett kommande bud på bolaget.

Enligt tidningen har Johan Carlström också vid flera tillfällen anklagat Hexagons vd Ola Rollén, som också är storägare i Fingerprint Cards, för att försöka lägga beslag på Fingerprint för egen del.

Stämmer de här uppgifterna?

"Jag vill inte kommentera rykten och skvaller. Sedan hänvisas dessa påstådda uppgifter till privata chattar och dessa har ingen annan med att göra", säger han.

Tror du att det är ett bud på gång på bolaget?

"Det låter jag andra spekulera kring."

Johan Carlström har som privatperson vid flertalet tillfällen uttryckt sig kring Fingerprint på sociala medier, vilket oftast får stor uppmärksamhet.

Är det lämpligt att du som storägare uttrycker dig så här om bolaget?

"Jag har i privata konversationer svarat på frågor kring mitt eget innehav och vad jag anser om bolaget och marknaden", säger han.

Är du en långsiktig ägare i Fingerprint Cards?

"Jag har varit huvudägare sedan åtta år tillbaka. I mina böcker är det rätt långsiktigt. Jag har hela tiden haft som mål att bygga det ledande biometribolaget i världen", säger han och fortsätter:

"Om jag ser att bolaget fortsätter att växa, då kan jag fortsätta att vara kvar. Om jag ser att det finns en avtagande tillväxt kanske jag väljer att bygga på annat håll", säger han och tillägger att det är "roligare att vara operativ och bygga själv. Det är inte lika kul att bara vara ägare."

Hur stort innehav har du?

"Jag äger samtliga A-aktier och jag brukar säga att jag totalt har 17-20 miljoner aktier", säger han.

Johan Carlström har förtroende för nuvarande vd Christian Fredrikson och styrelseordförande Jan Wäreby.

"Annars hade jag föreslagit förändringar, jag sitter ju i valberedningen", säger han och tillägger:

"Christian har ju jobbat i nio månader med en ärvd situation. Det han gör nu i andra och tredje kvartalet kommer att synas framåt."

Inför torsdagens stämma tycker Johan Carlström att det är viktigast att lyssna på vd och styrelseordförandes anförande.

"Det blir intressant att höra vad de har att säga om de problem som utmynnade i vinstvarningarna i december och i mars. Att de visar att bolaget tar ansvar för det som har hänt", säger han.

Han vill också att vd och ordföranden visar att de ser möjligheterna inom biometrin och att de tar sig an utmaningarna inom industrin.

Själv tror Johan Carlström att Fingerprint Cards breddning till andra segment utanför mobiltelefoner, som kort och IoT, kommer att ske successivt och mer utdraget än för mobiltelefoner.

"Jag tror att vi får se piloter i år och under första halvåret 2018. Andra halvåret 2018 kan det bli lite mer kommersiella lanseringar, ännu mer under 2019 och förhoppningsvis betydligt mer 2020", säger han om de nya segmenten.

Fingerprint Cards bolagsstämma inleddes på torsdagen klockan 15.00.

Johan Carlström är misstänkt och åtalad för olaglig insiderhandel i flera fall. Det senaste gäller handel i samband med Fingerprints vinstvarning den 8 december i fjol. Det finns inget bestämt rättegångsdatum vad gäller honom.

Läs även: Carlström har 63 procent på stämman

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -