USA-aktier säljs, Europa köps

Fonder De globala fondförvaltarna viktar om från amerikanska aktier till europeiska aktier, den största omviktningen på flera år.

Trots stundande presidentval i Frankrike var aktierotation från amerikansk till eurozonsaktier den femte största en enskild månad sedan starten av valutaunionen 1999.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare.

”Investerare visar tillit till Europa och säljer amerikanska aktier, eftersom de flesta tycker att amerikanska aktier är övervärderad och uppfattar en förhöjdrisk för en senarelagd amerikansk skattereform”, säger Michael Hartnett, Investeringschef på Bank of America Merrill Lynch.

De globala investerarna anser att europeiska aktier är relativt billiga och euron anses vara betydligt undervärderad mot den amerikanska dollarn, två starka argument för att köpa europeiska aktier.

Intresset för brittiska aktier har minskat betydligt. Tyskland är fortfarande den mest populära aktiemarknaden i Europa hos de globala investerarna, trots minskat intresse i april. Värt att notera är att franska och svenska aktier sticker ut. De har haft den största positiva förbättringen och seglat upp som en investeringsfavorit för de kommande tolv månaderna.

Även intresset för tillväxtmarknadsaktier har fortsatt öka och har nu nått den högsta nivån på över fem år, på bekostnad av utflöden från amerikanska aktier. Investerarna tycker att regionen är billig med bra makroekonomiska utsikter.

De mest populära sektorerna i Europa att investera i är teknikbolag och försäkringsbolag. På global basis är teknik den hetaste sektorn tillsammans med banker. De minst intressanta sektorerna i Europa anses fortfarande infrastruktur och detaljhandel.

De största hoten mot börsuppgången är ökad risk inom EU i och med kommande val, även om risken har minskat den senaste månaden. En fördröjning av en amerikansk skattereform har seglat upp som god tvåa före handelskrig. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -