De politiska riskerna som hotar börsen

Makro Det är tydligt att finansmarknaden börjat ta höjd för stegrad oro inom en rad områden. Det här kan bidra till en gropig börsfärd under månader framöver.

Den brittiska premiärministern Theresa May har mest fått finansmarknadens gillande när det gäller beslutet att utlysa nyval. Även om reaktionerna är lite svårtolkade med ett visserligen betydligt starkare pund men också det kraftigaste fallet på Londonbörsen sedan Brexit-omröstningen.

Theresa May

Men givet en tydlig majoritet för det regerande konservativa partiet i opinionsmätningarna räknar de flesta med ett, för henne, gynnsamt valresultat den 8 juni. Det skulle dels stärka hennes eget förhandlingsmandat både i parlamentet och inom det egna partiet, dels skjuta upp nästa val fram till 2022 vilket köper nödvändig tid i förhandlingsprocessen med EU.

Det sistnämna har på många håll tolkats som att risken för att förhandlingarna kollapsar minskar och att chanserna för en mjukare Brexit ökar.

Fjolåret lärde oss dock att mycket kan hända på de sju veckorna fram till valet och Theresa May själv har hittills hållit en förvånansvärt hård ton inför förhandlingarna med EU och i bakgrunden lurar bland annat en ökad risk för en ny skotsk folkomröstning om självständighet. Så det är mycket svårt att tro vi sett det sista att finansiell turbulens utlöst av Brexit-frågan.

Innan dess har finansmarknaden att se fram mot ett franskt presidentval som ser ut att bli det jämnaste i modern tid. Den första valomgången går av stapeln på söndag och som opinionsläget ser ut just nu är det EU-vänliga Emmanuel Macron och EU-kritiska Marine Le Pen som går vidare till den andra valomgången den 7 maj, där i så fall Macron väntas ta en övertygande seger. Men det är fortfarande jämt mellan de fyra huvudkandidaterna och än har ungefär en tredjedel av fransmännen inte bestämt sig.

Marine Le Pen

Finansmarknadens mardröm är att det blir Front Nationals Marine Le Pen och vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon som går segrande ur striden på söndag. Bägge är bland annat hårda EU-kritiker.

Att finansmarknaden tagit viss höjd för ett, för dem, dystert utfall syns bland annat i ränteskillnaden mellan tyska respektive franska marknadsräntor - om än inte katastrofal - ligger på den högsta nivån sedan våren 2013.

En tredje EU-rysare är Italien. Lite i skymundan från det allmänna finansfokuset har de italienska räntorna dragit iväg sedan i höstas och ränteskillnaden mot Tyskland har på tioårsräntan tickat över 2 procentenheter. Den högsta nivån sedan inledningen av 2014. Här lurar, nästan som alltid, risken för nyval med en interimsregering vid rodret och fortsatta framgångar i opinionen för populistiska och EU-kritiska Femstjärnerörelsen. Dessutom är banksektorn fortsatt skakig.

Det krävs sannolikt inte särskilt mycket av negativa nyheter för att en mer akut italiensk finanskris skulle kunna slå ut i full blom.

Blickar vi sedan längre fram har vi ett val till en tyska förbundsdagen den 24 september. Den sittande förbundskanslern Angela Merkel har snarast stärkt sitt grepp efter en överraskande stor seger för hennes CDU i det nyligen genomförda delstatsvalet i Saarland.

Angela Merkel

Här är det snarast en ny flyktingkris som är den stora, potentiella oroshärden som kan ändra spelplanen väsentligt. En hårdare ton mellan EU och Turkiet samtidigt som flyktingströmmarna nu väntas öka igen skulle kunna ställa till problem för Merkel som fortfarande ses som den stora garanten för ett fungerande EU-samarbete och har en nyckelposition i Brexit-förhandlingarna.

Mer akuta hot mot den finansiella stabiliteten är de ökade spänningarna mellan stormakterna efter det som skett och sker i Syrien och Nordkorea.

Den upptining av relationen mellan USA och Ryssland som de flesta räknade med efter Donald Trumps valseger har helt uteblivit och istället är relationen mellan länderna på en ny bottennivå, enligt företrädare för de bägge länderna.

Trump och Putin

Krisen i Nordkorea riskerar i sin tur att eskalera och i förlängningen öka spänningarna mellan USA och Kina. Ett inte helt osannolikt scenario med en oförutsägbar Kim Jong-Un vid rodret i Nordkorea. Dessbättre finns också tecken på att även Kina tröttnat på hans taktik och därför kan bli en viktig allierad till USA. Men skulle spänningarna mellan Kina och USA, världens två ekonomiska supermakter, stiga får detta givetvis negativa konsekvenser för finansmarknaden.

Den amerikanska presidenten Donald Trump får väl också läggas till de potentiella, politiska oroshärdarna. Förutom en osäkerhet kring hur han kommer att agera utrikespolitiskt finns också frågetecken kring hans agerande på hemmaplan. Framför allt gäller det hur hans möjligheter att rulla ut ”Trumponomics”, i form av infrastruktursatsningar och massiva skattesänkningar, ser ut.

Risken är att de både blir mindre omfattande och drar ut på tiden. Hans stöd i den republikanskt styrda kongressen ser inte ut att vara överväldigande. En insikt som finansmarknaden i allt högre grad tagit till sig och förklarar en hel del av den svaga börsutvecklingen i USA under mars och april.

Det är bara att konstatera att det är en synnerligen intressant period vi har framför oss och det kan visa sig bli en skumpig resa på finansmarknaderna. Till det positiva som kan lyftas fram hör kanske främst att världsekonomin ändå rör sig åt rätt håll. Vilket bland annat Internationella valutafondens framhöll i sin färska prognos. Starkare världsekonomi gör alla risker lättare att hantera.

Dessutom har man på finansmarknaden fått god vana att hantera potentiella krisförlopp under de senaste åren.

Det blir sällan så dystert som många förutspår och till varje möjlig kris hör också ett positivt scenario. Så kan exempelvis mycket väl en övertygande seger för Emmanuel Macron på söndag utlösa ett lättnadsrally och större förhoppningar om förmågan för EU att hantera potentiella krishärdar. Eller att Kina och USA skulle hitta en gemensam plattform i hanteringen av Nordkorea.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -