Finansmarknaden i politikens klor

Makroveckan Stigande politisk osäkerhet håller finansmarknaderna i schack och nu vankas dessutom ett osäkert franskt presidentval. Bättre makrodata skulle i sin tur kunna bidra till lite ökad riskvilja.

Det går fortsatt segt på de flesta av världens börser som i huvudsak rört sig sidledes eller svagt nedåt i april. Till det sega börsklimatet bidrar både öka politisk osäkerhet (läs Nordkorea) och att konjunkturdata inte längre förmår överraska uppåt.

En liten ljusning var dock att den amerikanska börsen steg i fredagens handel trots att spänningen mellan Nordkorea och USA steg ytterligare. Det har också kommit försiktiga signaler om att den kinesiska regeringen är på väg att följa uppmaningen att sätta större press på den nordkoreanska ledningen. 

Det här kan också vara en bidragande orsak till att guldet har tappat lite efter att ha varit uppe på årshögsta under måndagen. Guldpriset ligger nu på 1 282 dollar per uns.

Noterbart är också att den kinesiska tillväxten var högre än väntat under årets första kvartal.

Det lär bli fortsatt stort fokus på de politiska frågorna under veckan som kommer. Nordkorea-frågan hänger kvar samtidigt som spänningen inför den första omgången i det franska presidentvalet stegras. Marknadens mardrömsscenario är att Marie Le Pen och vänsterkandidaten Melenchon går vidare till den avgörande andra valomgången.

Onsdagens Beige book blir också högintressant läsning. Det överraskande låga amerikanska inflationsutfallet i mars har möjligen stökat till den amerikanska centralbankens räntehöjningsplaner samtidigt som makrodata varit åt det lite svagare hållet. Men målar den här regionala sammanställningen en ljusare bild så är en eventuell junihöjning åter i spel.

Fredagens ström av inköpschefsindex blir också en viktig värdemätare för tillståndet i den globala ekonomin. Starka siffror kan ge riskaptiten en välbehövlig boost.

Tisdag

Den svenska regeringen presenterar vårbudget och det är väl ingen större överraskning att det blir de positiva tongångarna som dominerar. Satsningar på bland annat pensionärerna har utlovats. På eftermiddagen publicerar Internationella valutafonden en ny prognos över världsekonomin och även här kan vi räkna med lite mer optimistiska tongångar än tidigare. Kan bli en humörhöjare på finansmarknaden.

Onsdag

Dagens huvudnummer är den sammanställning av det ekonomiska läget i olika delar av USA som den amerikanska centralbanken publicerar. Viktig input för finansmarknaden nu när det kommit lite sämre signaler kring amerikansk ekonomi och för centralbanken som väntas leverera nya räntehöjningar. Kan bli en del rörelse i dollarn som tappat lite fart under den senaste veckan.

Torsdag

Från USA kommer Philadelphia Fed index som väntas ha backat en bit men fortsatt ligga på en hygglig nivå. Från EMU-området kommer siffror över konsumentförtroendet som legat stabilt de senaste månaderna. Ett värde runt -5 är en bit över det historiska genomsnittet.

Fredag

Viktig konjunkturdag när de preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut på bred front. Frågan är om de höga nivåerna för EMU-området ska hålla i sig och om det amerikanska indexet ska kunna börja vända på den negativa trend som den befunnit sig i. Bra siffror kan bidra till att lyfta börshumöret.

Söndag

Första omgången i det franska presidentvalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -