Starka börser med stigande oro

Utblick Det positiva börsklimatet håller visserligen i sig men samtidigt syns tydliga tecken på stigande nervositet i investerarkollektivet. Och volatiliteten är på väg upp.

De flesta av världens börser har fortsatt röra sig uppåt under den senaste månaden. Det som kanske främst sticker ut är att börserna i EMU-området fortsatt att gå starkt. Här bidrar både bättre konjunktursignaler och minskad politisk oro till den goda utvecklingen samtidigt som ECB fortfarande är långt ifrån en första åtstramning.

Att stora börser som USA och Japan utvecklats svagt bidrar till att hålla ner snittet i gruppen mogna ekonomier (Developed Markets). Fortfarande går finansmarknaden i väntan på att Donald Trump ska leverera substantiella finanspolitiska åtgärder. Så trots att flera börser gått starkt landar genomsnittet för gruppen som helhet på -0,3 procent.

Det finns dessutom tecken på att den finansiella oron är på väg att stiga. Volatilitetsindexet VIX för den amerikanska börsen är på väg uppåt även om det fortfarande är långt till nivåerna som vi såg under delar av fjolåret (se diagram). En del av uppgången förklaras av allt frostigare relationer mellan USA och Ryssland efter de amerikanska bombningarna i Syrien.

Det kan också noteras att ränteskillnaden mellan tyska och övriga EMU-länders marknadsräntor fortsatt att stiga. Här spökar bland annat ett osäkert franskt presidentval där den första valomgången går av stapeln den 23 april.

Bättre tillväxtutsikter i Kina bidrar i sin tur till att hålla riskviljan uppe och för gruppen tillväxtekonomier (Emerging Markets) respektive nya tillväxtekonomier (Frontier Markets) landar den genomsnittliga uppgången under den senaste 30-dagarsperioden på +2,4 och +1,8 procent.

Den globala konjunkturbilden har fortsatt att stärkas och bland annat har Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde uttryckt sig optimistisk om tillväxten framöver.

Det är en tydlig skillnad mot de dystra tongångar som präglat IMF under de senaste åren.

Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, ligger också fortsättningsvis över nollstrecket i de flesta regioner (se diagram). Men trenden för ESI är nedåtriktad och det har blivit svårare för makrosiffrorna att överraska positivt, vilket delvis förklaras av att analytikerna skruvat upp sina prognoser.

Allt fler bedömare har också noterat att hårda konjunkturdata, som exempelvis siffror över industriproduktion eller detaljhandelsförsäljning, inte riktigt förmår motsvara den optimistiska konjunkturbild som mjuka konjunkturindikatorer, som inköpschefsindex eller hushållsförtroendet, visar. Det finns därför en risk för en del besvikelse över konjunkturutvecklingen framöver.

Developed Markets

Börserna i EMU-området fortsätter sin resa uppåt på bättre konjunkturdata och minskad politisk oro. Ändå finns en del underliggande spänningar som bland annat märks i form av att ränteskillnaden mellan tyska och övriga länders marknadsräntor ligger på en förhöjd nivå. I USA och Sverige har börserna rört sig sidledes medan den japanska börsen pressas av en starkare yen.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna gynnas av bättre globala tillväxtssignaler och en lugnare utveckling i den amerikanska dollarn. Att den kinesiska ekonomin ser allt starkare ut ger också riskaptiten en extra skjuts. Chile gynnas av högre kopparpris och ett slut på strejkerna vid viktiga gruvor.

Frontier Markets

Som vanligt en stor spridning mellan olika marknader i gruppen nya tillväxtekonomier. Sett från årsskiftet landar ändå den genomsnittliga uppgången på imponerande 8,6 procent och det är i den här gruppen vi hittar de allra största uppgångarna. Men samtidigt är också risken högre i den här gruppen länder. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -