Inflationen väntas dämpas

Makroveckan Den svenska inflationstakten väntas ha dämpats i mars efter ett tillfälligt besök på Riksbankens inflationsmål. Kinesiska siffror över utrikeshandel ska förhoppningsvis visa på förnyad styrka.

Den svenska börsen rörde sig mest sidledes eller svagt nedåt under veckan som gick. Däremot fortsätter den svenska kronan att försvagas vilket egentligen är lite förvånande sett till de mycket starka konjunkturindikatorer som levererats från svenskt håll.

Det här är normalt en ganska svag period för kronan och en förklaring kan vara det utflöde av kronor som utdelningsperioden skapar. Utlänningar äger en stor del av den svenska börsen.

Oljepriset har fortsatt uppåt och ligger nu på drygt 55 dollar per fat. Därmed är i stort sett hela nedgången från mars återhämtad.

Den terrorattack som Stockholm drabbades av hade marginell effekt på finansmarknaderna och lär inte vara något som ska påverka under veckan som kommer.

Det blir mycket fokus på inflationssiffror under veckan som kommer. Väntat är att den svenska inflationstakten ska ha dämpats i mars efter att varit på tillfälligt besök på Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Den underliggande inflationen (KPIF) väntas landa på 1,7 procent i mars.

Även i USA väntas inflationen ha dämpats en aning men fortsatt ligga på en nivå som gör att Federal Reserve står redo med nya räntehöjningar. Nästa räntehöjning väntas dock dröja till sommaren men det kan ändras snabbt om inflationen skulle överraska uppåt.

Under natten mot torsdag kommer viktiga kinesiska siffror över utrikeshandeln. Toppmötet mellan Donald Trump och den kinesiska presidenten verkar ha hållits i en konstruktiv anda och skulle dessutom den kinesiska ekonomin visa på förnyad styrka kan det ge riskaptiten en skjuts uppåt.

Måndag

De svenska hushållen har troligen besökt butikerna i ganska god utsträckning under februari. Det skulle inte förvåna om hushållens konsumtion tog ett skutt uppåt.

Tisdag

Det blev av allt att döma ett kort besök på inflationsmålet i februari. I mars väntas den svenska inflationstakten åter ha halkat under 2 procent. Det väntas ändå inte ha så stor påverkan på en Riksbank som fortsätter att vila på hanen.  De amerikanska småföretagen väntas vara fortsatt optimistiska även om Trump ännu inte levererat några betydande åtgärder på det ekonomisk-politiska området.

Onsdag

Den kinesiska inflationen väntas ha stigit en bit i mars men fortsatt ligga på nivåer långt under den kinesiska centralbankens inflationsmål. Frågan är om de svenska inflationsförväntningarna ligger kvar på en nivå som gör Riksbanken nöjda. Risken är att inflationsförväntningarna börjar backa i samma takt som inflationsutfallen.

Torsdag

Under natten mot torsdag publiceras de kinesiska siffrorna över utrikeshandeln i mars. Importen väntas rekylera ner efter en mycket stark februarisiffra som trycktes upp av det kinesiska nyåret. Hyggliga kinesiska siffror skulle kunna ge riskaptiten en välbehövlig boost. Trycket på den svenska bostadsmarknaden är fortsatt högt men det börjar komma signaler om att amorteringskraven börjar bita.

Fredag

Svenska börsen är stängd men den som ändå vill hålla sig uppdaterad har amerikansk inflation och detaljhandel att se fram emot.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -