Årets bästa hedgefonder

Fondkommentar Flera hedgefonder har tagits på sängen av börsens starka inledning på 2017. Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se vilka fonder som är vinnare och förlorare under årets första kvartal.

Spridningen mellan den bästa och sämsta hedgefonden är stor. Den bästa har stigit med 21 procent i värde medan den sämsta fallit med 10 procent. Enligt statistik från Hedge Fund Research har det globala hedgefondsindexet stigit med 2,3 procent under perioden.

Den nordiska motsvarigheten NHX Composite index som beräknas av Hedge Nordic har inte orkat med en lika stor uppgång utan endast stigit med 1,2 procent. De nordiska hedgefonder som är inriktade på olika räntestrategier har lyckats bäst. De stora förlorarna är trendföljande hedgefonder så kallade CTA:s som i genomsnitt backat med -1,4 procent.

Rhenman Healthcare Equity har lyckats riktigt bra med en mycket stark avkastning på hela 21 procent. Fonden investerar i bolag inom läkemedel, bioteknik och hälsovård. Det verkar ha varit en bra mylla att leta aktier i då flera innehav har utvecklats mycket starkt under kvartalet.

En aktör som lyckats riktigt bra och fått revansch från fjlolåret är hedgefondshuset Atlant fonder. Fjolåret var riktigt tungt för Atlant med svag avkastning för flera fonder. I år har lyckan vänt och de har fyra fonder med på topplistan och Atlant Edge är den fonden som avkastat bäst och är god tvåa. 

De aktiemarknadsberoende fonderna Edge, Sharp och Sharp Europe hade alla en väldigt starkt första kvartal. Alla tre fonderna var överviktade mot börsen. Intressant att noter är att inför april har de dragit ner exponeringen mot index till neutral.

Vi hittar även Pacific fonder med två fonder på topplistan. Pacific Precious som investerar i ädelmetaller kan tjäna pengar oavsett inriktning har haft ett bra kvartal.

På förlorarlistan ligger flera CTA hedgefonder som har haft en riktigt kämpig start på 2017. CTA:s arbetar med så kallad trendföljande förvaltning av olika tillgångar och som namnet antyder fungerar sådana modeller bäst när aktiemarknaderna rör sig i en tydlig trend under en lång period. De har haft det svårt i de riktningslösa marknaderna som året bjudit på.

Överst på förlorarlistan hittar vi två fonder från Fondbolaget Alfakraft. Överst är Alfa Axiom en kvantitativ trendföljande hedgefond. Fonden har tappat -10 procent och mars var fondens sämsta månad med en nedgång på drygt 7 procent.

Deras andra fond som fått en tung start på året är Alfa Quant. Fonden investerar i fondbolagets övriga fonder och är en så kallad multistrategifond. Den har bland annat genom sin exponering mot Alfa Axiom fått en svag start på året.

Längre ner på förlorarlistan hittar vi flera kända CTA-hedgefonder. Bland de med svag avkastning sticker RPM Evolving, SEB Asset Allocation, Aktie-Ansvar Graal Trendehede och Lynx ut. De har alla inlett året med negativ avkastning.

Hur som helst så har inledningen varit ovanligt stark för världen börser. Om börsuppgången inte håller i sig och osäkerheten kring Trump tilltar så kan säkert trenderna i marknaden göra att listan över vinnare och förlorare ser helt annorlunda ut när vi summerar året.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -