Ett säkert köp trots kursrallyt

Aktieanalys Omvandlingen av G4S är en succé och trots en kursuppgång med 40 procent sedan augusti handlas aktien till samma multipler.

När vi senast tittade på det dansk-brittiska säkerhetsbolaget G4S i augusti i fjol, tilltalades vi av bolagets förvandling och rekommendationen blev Köp. Aktien stod då i 19,32 danska kronor och kursuppgången på nästan 40 procent talar om en positiv operationell utveckling sedan dess.

Sedan 2013 har vd:n Ashley Almanza drivit ett stort omstruktureringsprogram som inkluderar försäljning av olönsamma verksamheter och utfasning av förlustavtal, främst i Storbritannien. Sistnämnda har emellertid en löptid på flera år och pressar därför fortfarande lönsamheten.

Icke desto mindre syns tydliga tecken av strategin. Mellan 2013 och 2016 ökade bolagets omsättning med 15 procent, vinsten per aktie med 45 procent och 1,9 miljarder pund genererades i operationell kassaflöde.

Helårsrapporten för 2016 gav ytterligare bekräftelse att utvecklingen går åt rätt håll och omsättningen ökade med 11 procent till 7,6 miljarder pund. Tillväxten var med 12 procent särskilt stark i Nordamerika, som står för cirka 27 procent av den kvarvarande verksamhetens omsättning.

Alla regioner visade tillväxt, varav Storbritannien & Irland hade den lägsta med 1,5 procent. Rörelsemarginalen för den kvarvarande verksamheten ökade med 0,3 procentenheter till 6,7 procent, trots investeringar i produkt- och tjänsteutveckling.

Hittills har G4S sålt 29 verksamheter och är mitt i försäljningsprocessen av ytterligare 31. Bara under 2016 såldes 12 verksamheter till ett totalt pris på 82 miljoner pund. Dessutom hittade företaget en köpare för den israeliska verksamheten, prislappen på 88 miljoner pund ska betalas de kommande månaderna.

Avyttringarna och ett starkt kassaflöde minskade nettoskuldsättningen under året. Vid slutet av december uppgick nettoskulden till 1 679 miljoner pund (1 782), motsvarande 2,8 gånger rörelseresultatet för av- och nedskrivningar. Det är en betydande minskning jämfört med 3,4 året innan och målet är att komma ner till 2,5 vid slutet av 2017. Utdelningen, som betalas halvårsvis, föreslås uppgå till oförändrade 9,41 brittiska pence.

Den underliggande efterfrågetrenden för säkerhetstjänster och säkerhetssystem ser onekligen positiv ut. Tillväxten väntas var som högst i Asien, där hittills bara cirka 10 procent av G4S omsättning kommer ifrån.

På kort sikt finns dessutom förhoppningar att få ytterligare fart på bolagets viktigaste marknad, USA, där den nya presidenten har utlovat satsningar på just säkerhet. Än saknas dock detaljer och samtidigt har det blivit svårare att hitta ny personal på grund av en lägre arbetslöshet i landet. Av bolagets mer än 610 000 anställda, finns ungefär 50 000 i USA.

På ett år har G4S-aktien klättrat med dryga 50 procent och analytikerna har varit tvungna att successivt höja sina estimat. Enligt en sammanställning från Thomson Reuters räknar de nu med en vinst per aktie på 16,4 respektive 18 brittiska pence.

På nuvarande aktiekurs innebär prognoserna p/e-tal på 19, respektive 17. Det är mer eller mindre samma nivå som vid vårt senaste analystillfälle så prognoshöjningarna och aktiekursutvecklingen har gått hand i hand.

Vi ser ingen anledning att ändra vår positiva syn på aktien. Prognoserna kommer sannolikt fortsätta justeras uppåt i takt med fler avyttringar av förlustbringande verksamheter. Vi upprepar Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 26,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -