Hårda data ger mjuka rätt

Makrokommentar Svensk ekonomi fortsätter att uppvisa imponerande konjunktursiffror. Nu finns dessutom tecken på att ”hårda” data kan vara på väg att jaga ifatt ”mjuka” indikatorer.

Att de svenska inköpschefsindexen för industri- respektive tjänstesektor forttsätter att ligga på imponerande höga nivåer, även i ett internationellt perspektiv, är inget som längre förvånar. För industrin landade inköpschefsindexet för mars på mycket höga 65,2 och i tjänstesektorn blev utfallet 61,3. I bägge fallen var det en uppgång från februari och en bit över analytikernas förväntningar.

Ända sedan september i fjol har bägge indexen legat klart över det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Och faktum är att vi får gå ända tillbaka till januari 2007 för att hitta ett sammanlagt index för industri- och tjänstesektor som är högre än dagens nivåer. Även om några månader under det kraftiga återhämtningsåret 2010 kommer nära.

J.P Morgans globala industriindex orkar i sin tur upp i 53,0, vilket visserligen kan te sig som en lite blygsam nivå men ändå är 69-månadershögsta. 

Utgående endast från de svenska inköpschefsindexen borde vi normalt sett börja tala om en högkonjunktur av mer klassiskt snitt och snarast börja oroas över möjliga överhettningstendenser i ekonomin. Men än så länge ser det ut att vara en bit dit och med de låga löneavtal som slöts på industriområdet med avtalade löneökningar på bara lite drygt 2 procent per år under en treårsperiod, så lär även inflationen hållas i schack. Övriga delar av näringslivet väntas i sin tur hålla sig nära det ”märke” som industriavtalet satt.   

Ett annat problem har varit att mjuka indikatorer som inköpschefsindex tenderat att måla upp en betydligt ljusare bild av det ekonomiska läget än vad som senare kunnat utläsas i hårda data från SCB. Det har framför allt gällt för industrin.

Men möjligen är hårda data på väg att komma ifatt. I alla fall finns vissa tecken på det.

På onsdagen publicerade SCB siffror över orderingång och produktion i industrin för årets två första månader.

Vissserligen sjönk industriproduktionen något mellan januari och februari men jämfört med inledning av 2016 har produktionen under perioden januari – februari stigit med 4,1 procent. Det är betydligt bättre utveckling än den vi såg under stora delar av 2016.

För orderingången ser det ännu lite bättre ut. Orderökningen under perioden januari – februari 2017 jämfört med januari – februari 2016 är 6,1 procent. Här sticker framför allt februari ut med en uppgång på drygt 12 procent i årstakt.

Hoppingivande är dessutom att orderingången stiger på bred front. Det är bara ett fåtal branscher som redovisar minus medan tunga svenska sektorer som maskinindustri (+14,9), motorfordon (+23,0), järn- och stål (+10,4) samt kemisk industri (+11,1) har tvåsiffriga uppgångar under årets två första månader.

Uppgången för de två förstnämnda är också en första, tydlig signal om att den globala investeringsuppgång som många gått och väntat på, ända sedan de amerikanska finanskrisen 2008-2009, äntligen kan vara på väg.

I sammanhanget kan det dock vara värt att notera att den totala produktionsnivån i svensk industri fortfarande ligger runt 17 procentenheter under den svenska produktionstoppen från slutet av 2007 och frågan är om Sverige någonsin kommer att nå motsvarande höjder.

Placera noterar också att internationella bedömare i allt högre grad börjar ifrågasätta Riksbankens motiv för att hålla fast vid minusränta och obligationsköp givet den styrka som svensk ekonomi uppvisar.  

Hur Riksbanken, givet en fortsatt låg inflation, ska kunna inleda en reträtt från extrempolitiken är fortfarande skrivet i stjärnorna men ett avslut av de månatliga obligationsköpen i juni och en första räntehöjning mot slutet av 2017 börjar bli en allt vanligare prognos på marknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -