Rätt att teckna nya gymkedjan

Aktieanalys Gymkedjan Actic är nästa bolag på tur att börsnoteras och denna gång är det riskkapitalbolaget IK som passar på nu när börsen är stark.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 14 den 3 april. Läs mer om Börsveckan.

I det här fallet får man dock en värderingsrabatt och vi anser därför att aktien är värd att teckna. 

Riskkapitalbolaget IK ska börsnotera gymkedjan Actic på Stockholmsbörsen denna vecka och introduktionspriset är fastställd till 50,5 kr per aktie. Man gör dels en nyemission och tar in 270 Mkr före kostnader (224 Mkr netto) via 5,3 miljoner nytryckta aktier och dels säljer IK knappt 3,3 miljoner befintliga aktier för 165 Mkr.

En övertilldelningsoption på ytterligare 1,3 miljoner aktier finns (värda 65 Mkr) för IK att utnyttja om erbjudandet skulle övertecknas. Huvudägaren kommer därmed behålla mellan 37-45 procent av bolaget efter noteringen.

Det totala antalet aktier kommer att landa på 15,9 miljoner vilket värderar Actic till drygt 800 Mkr. Nettoskulden blir drygt 400 Mkr efter nyemissionen, vilket ger ett företagsvärde (EV) på 1,2 miljarder kronor.

För det får man en gymkedja med starkt fokus på Sverige. Actic har totalt 166 anläggningar i fem länder, varav 118 finns i Sverige. Omsättningen låg ifjol på 802 Mkr med en rörelsevinst på 35 Mkr, motsvarande en marginal kring 4,4 procent. Åren dessförinnan låg rörelsemarginalen kring 11,3 procent.

Actic själva vill gärna använda ebitda-måttet (rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar) med tanke på de relativt stora avskrivningarna man gör varje år (cirka 8,5 procent av omsättningen de senaste tre åren) och målet är att nå över 20 procents ebitda-marginal justerat för engångskostnader. Ifjol var motsvarande siffra 17,6 procent (19,9) och snittet de senaste sex åren är knappt 20 procent.

Tittar man på lönsamheten för anläggningarna före centrala kostnader, vilket benämns som ”Club ebitda” av Actic, så låg den ifjol på knappt 31 procent (33). Snittintäkten per medlem (ARPM) ökade däremot till 314 kr/månad (289) tack vare en högre andel PT-omsättning (personliga tränare) som medger högre lönsamhet. PT är ett tillväxtsegment som Actic satsar mycket på.

Efterfrågan är stark på personlig rådgivning och samtidigt förbättras kundrelationerna över tid. PT står för knappt 8 procent av den totala omsättningen men har växt med 68 procent i snitt per år sedan 2013. Konkurrenter med ett starkt PT-erbjudande, som SATS exempelvis, har en PT-andel mellan 17-25 procent, så det finns mycket kvar att göra på denna front för Actic. Det talar för att lönsamheten kan stiga från fjolårets relativt pressade nivåer.   

Ambitionen är att växa med minst 5 procent organiskt per år. Under 2015-2016 lyckades Actic uppvisa en organisk tillväxt på 3-3,5 procent. Konkurrensen är tuff i branschen med aktörer som Fitness24Seven, Nordic Wellness, Friskis & Svettis, Sats, Puls & Träning och Feelgood.

Man har därför riktat in sig på små- och medelstora städer med upp till 150 000 i befolkning. Här går det enklare att bygga ”kluster” av flertalet gym och helst koppla en eller flera till kommunala badhus där Actic sticker ut med en hög närvaro jämfört med konkurrenterna. Runt 70 procent av koncernens anläggningar finns i anslutning till badhus vilket gör att man kan erbjuda ett bredare utbud med både träning och bad.

Ifjol låg tillväxten på 9 procent totalt sett, efter förvärv av Flex Sport Club med 13 anläggningar i södra Stockholm samt köpet av Svenska Bad i Lerum. Organiskt låg ökningen på 3 procent. Båda förvärven köptes för 2,7 gånger rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebitda) så det är värdeskapande förvärv givet att Actic värderas till betydligt högre multiplar än så.

Actic har även tecknat avtal om att förvärva och öppna ytterligare sju anläggningar i Norden och två i Tyskland. I februari aviserade man dessutom förvärvet av tre SATS-anläggningar i Karlstad med en total omsättning på 25 Mkr med en uppskattad ebitda-marginal över 20 procent. Utöver detta så hade man ett avbrott i sin största anläggning Sydpoolen i Södertälje under fjolåret som hämmade tillväxten under 2016 något. Så med allt detta i beaktande så bedömer vi att bolaget kan en total tillväxt kring 10 procent i år.

Trenden i branschen är positiv och marknadstillväxten har legat kring 2-3 procent i snitt de senaste tio åren. På senare tid har dock den siffran stigit över 4 procent och utsikterna ser fortsatt starka ut framöver med ett ökat hälsomedvetande i samhället.  

Lönsamhetmässigt så räknar vi med att Actic långsiktigt kan prestera en rörelsemarginal (ebit) kring 11 procent. Den starka utvecklingen för PT-omsättningen är klart positiv för bolagets lönsamhet och utöver det så ökar skalfördelarna ju fler anläggningar och ”kluster” som bolaget bygger upp då det är fler gym som delar på samma centrala kostnader och administrationssystem.

 

Visst råder en viss prispress på gymkort och konkurrensen är hård, men många gånger spelar helhetserbjudandet, geografin och kundrelationer en viktigare roll för medlemmarna och här sticker Actic ut i positiv bemärkelse med kopplingen till badhusen.

Vår prognos ger en omsättning på 880 Mkr för helåret 2017, med en rörelsevinst på 97 Mkr. Efter räntekostnader relaterat till nettoskulden och givet en effektiv skattesats på 25 procent (verifierat med bolaget) för andra kvartalet och framåt så torde vinstförmågan i år landa kring 55 Mkr netto, eller på 3,5 kr/aktie. Ev/ebit blir då 12,4 och p/e-talet kring 14,5.

Nettoskulden motsvarar drygt 4 gånger rörelsevinsten. Actic vill på sikt dela ut mellan 30-50 procent av vinsten vilket skulle innebära en direktavkastning mellan 2-3,4 procent för räkenskapsåret 2017. Det är ganska attraktiva multiplar anser vi och givet att IK sitter kvar med ett betydande ägande även efter noteringen så finns starka incitament att det här ska bli en lyckad notering.

Inför 2018 så räknar vi med en fortsatt god organisk tillväxt kring 3-4 procent och ovanpå det ett par förvärv. Med en tillväxt kring 6 procent och en bibehållen marginal, samt med den nya skuldsättningen på plats (och därmed ett förbättrat finansnetto) så kan vinsten stiga till 4,2 kr/aktie, motsvarande en vinsttillväxt på 22 procent. Då skulle p/e-talet falla tillbaka till 12.

Man kan även tillägga att vd Christian Zaar får en bonus på 9 Mkr om noteringen går igenom och detta kommer att belasta resultatet för det andra kvartalet i så fall. Han äger aktier för 650 000 kr i dagsläget och hade ifjol en grundlön motsvarande 180 000 kr i månaden samt ytterligare 50 000 kr i bonus utslaget per månad. Här skulle man definitivt vilja se ett större ägande.

Ankarinvesterare är Athanase Industrial Partners (Stefan Charettes investmentbolag) som ska teckna aktier motsvarande ett ägande på 7,5 procent i bolaget, Swedbank Robur (6 procent) och fjärde AP-fonden (5,8).

Allt sammantaget så ser Actic köpvärd ut och rådet är att teckna. Anmälningsperioden löper på till 5 april och första handelsdag är 7 april. Anmälan görs till SEB eller Nordnet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -