Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Två klassiska aktier får tekniska köpsignaler i Investtechs analys. En av börsens jättar får däremot säljsignal.

OMX Stockholm PI har brutit en stigande trendkanal på medellång sikt men den kortsiktiga trenden är fortsatt stigande. En slutkurs över motstånden vid 563-564 punkter kommer öppna upp för fortsatt uppgång.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 44 punkter vilket indikerar en övervikt av pessimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 58 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland investerare på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer, och andelen insiderköp för det senaste året ligger på 67 procent.

Årsmässigt har vintern och våren varit en positiv period på Stockholmsbörsen. Under perioden 1987-2015 har börsen visat en positiv utveckling varje månad från oktober till och med maj. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Nibe Industrier B befinner sig i en rektangelformation innanför en stigande trendkanal på medellång sikt. En slutkurs över cirka 75 kronor kommer utlösa en köpsignal och signalera fortsatt uppgång till cirka 88 kronor. Historiskt har aktier med köpsignaler från rektangelformationer presterat en meravkastning mot referensindex på tre procentenheter på tre månaders sikt. En slutkurs under cirka 65 kronor kommer utlösa en säljsignal.

Kursen har reagerat upp från stödet vid 70 kronor. Uppgången har skett på hög volym vilket indikerar att köparna är aggressiva, det är ett styrketecken på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

 

Assa Abloy ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Enligt Investtechs forskning har aktier i stigande trendkanaler presterat en statistisk meravkastning mot referensindex på 1,9 procentenheter på tre månaders sikt. Fortsatt uppgång indikeras.

Aktien utlöste en köpsignal från en rektangelformation vid brottet genom 180 kronor. Formationen signalerar i första hand uppgång till 195 kronor.

Vid reaktioner tillbaka finns det stöd vid 164-174 kronor. Ett brott genom motståndet vid 190 kronor kommer öppna upp för fortsatt uppgång. 

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Hennes & Mauritz B har utlöst en säljsignal från en rektangelformation som signalerar fortsatt nedgång till 199 kronor. Enligt Investtechs forskning har aktier som utlöst säljsignaler från rektangelformationer presterat en statistisk underavkastning mot index på 1 procentenhet på tre månader sikt.

Bolaget redovisade en delårsrapport torsdagen den 30 mars. Investerare tolkade denna negativt och kursen föll med fyra procent på hög volym.

Det finns motstånd vid 236-242 kronor samtidigt som det saknas horisontellt stöd på medellång sikt vilket indikerar att uppsidan är liten i förhållande till nedsidan och dagens kurs kan vara en god utgångskurs med avseende på risk reward.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Rektangel-formationer

Kursutveckling köp- och säljsignaler från rektangel-formationer på Stockholmsbörsen identifierade av Investtechs automatiska algoritmer i medellånga kursgrafer.

Grafen visar genomsnittlig kursutveckling efter köp- och säljsignaler från rektangel-formationer. Signalerna utlöses på dag noll. 66 handelsdagar motsvarar cirka tre kalendermånader. Den blåa kurvan är köpsignaler. Den röda kurvan är säljsignaler. Det färgade området är standardavvikelsen. Den svarta linjen är referensindexet OMXS Benchmark GI.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -