Stjärnförvaltare startar microfond

Fonder En nystartad microcapfond ska hitta guldklimpar i mindre nordiska småbolag med ägare av kött och blod.

Radarparet bakom förvaltningen av den framgångsrika fonden Swedbank Robur Ny teknik, Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, ligger i startgroparna med en ny så kallad microcapfond. 

Placera har träffat teamet då de precis fått ok från Finansinspektionen för att starta fonden Swedbank Robur Microcap.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt

Det är en specialfond som kan investera upp till 20 procent av fondens värde i onoterade bolag. Upp till 40 procent av fondens värde får placeras i bolag listade på MTF:er. En MTF är en handelsplattform. Det är en enklare form av marknadsplats för värdepapper. Bolag som endast handlas på en handelsplattform har ett enklare regelverk att följa. I Sverige finns MTF:erna AktietorgetFirst North och NGM Nordic MTF. First North ägs av Nasdaq Stockholm.

Placeringarna kommer, som i fonden Ny teknik, vara fokuserade på mindre nordiska bolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen ska vara långsiktig och fokus på bolag som växer med god lönsamhet och attraktiv branschställning. Risken i fonden kommer att vara högre än i en vanlig småbolagsfond.

Förvaltarna ser fonden som ett naturligt steg, då det finns synergier med de andra fonderna de förvaltar.

”Vi är framgångsrika som ankarinvesterare i över 30 börsintroduktioner de senaste åren, vi har ett stort utvecklat nätverk mot mindre teknik- och innovationsbolag som vi drar nytta av ”, säger Carl Armfelt.

De kommer jobba som tidigare med en koncentrerad portfölj. Fonden kommer innehålla 20 - 30 små- och Microcap-bolag med nordiska fokus.

”Norden har riktigt bra förutsättningar med bra affärsklimat, långsiktiga ägare, en genomlyst corporate governance och en hög innovationskraft”, säger Erik Sprinchorn.

Investeringarna görs i bolag med marknadsvärden upp till fem miljarder kronor.

Förvaltarna är tydliga med att det är en Microcapfond och inte en småbolagsfond. Och de letar gärna där ingen annan letar. Tanken är att investera 5 - 15 procent av portföljens värde i småbolag som ännu inte börsnoterats. Det innebär att fonden investerar i småbolag ungefär 6 till 12 månader före de ska noteras på en marknadsplats eller börs.

”Jag tror att det blir två till tre pre IPO-investeringar per år, syftet är att fånga upp värde tidigare än vid börsintroduktionen”, säger Carl Armfelt.

Fonden startar den 31 maj och kommer att handlas kvartalsvis. Lägsta teckningsbelopp blir 100 000 kr. Det blir en årlig förvaltningsavgift på 2 procent.

”Det är först till kvarn som gäller, vi stänger fonden vid 2 miljarder kronor”, avslutar Erik Sprinchorn.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -