Späckad vecka, USA-siffror styr börsen

Makroveckan I veckan som kommer är det fortsatt stort fokus på amerikansk ekonomi. Penningpolitiskt protokoll och arbetsmarknadssiffror lär få fart på marknadsrörelserna.

Den svenska börsen tuggade sig upp med lite knappt 1 procent under veckan som gick. Men ännu bättre gick börserna i flera EMU-länder. En region som numera sticker ut åt det positiva hållet med både starka börser och hyggliga konjunktursignaler.

Att Storbritannien numera inlett processen med EU-utträde har bidragit till något högre marknadsräntor i landet medan pundet stärkts. Svårt att tolka marknadsreaktionerna men det är också en lång process som väntar och slutligt marknadsfacit har vi tidigast om två år.

Det svenska industriavtalet är nu i hamn och det var inte speciellt goda nyheter för Riksbanken. Det treåriga avtalet ger löneökningar (inklusive låglönesatsning) på lite knappt 2,5 procent per år. Så härifrån får inte Riksbanken någon speciell hjälpt med att nå sitt inflationsmål. Räkna därför med fortsatt superlåg styrränta under åren framöver.

En ny börsmånad inleds som vanligt med en superspäckad makrovecka.

Inköpschefsindexen för industri- respektive tjänstesektor rullar ut under måndag och onsdag. Speciellt intressant med de amerikanska indexen eftersom ”Trumponomics” ser ut att dra ut på tiden. Men amerikansk ekonomi ser ändå ut att klara sig hyggligt även om det finns viss risk för besvikelse.

De amerikanska sysselsättningssiffrorna för mars lär också bli högintressanta för marknaden. Det har börjat komma signaler från den amerikanska centralbanken att man börjar bli redo att minska på den massiva portfölj av obligationer som köpts under krisåren. En fortsatt stark arbetsmarknad och stigande löner kan bli det som får dem att skrida till verket senare i år.

Det lär därför bli en del rörelse i dollarn under veckan som kommer. En dollar som tog några rejäla kliv under veckan som gick. Håll särskilt koll på onsdagens penningpolitiska protokoll som kan innehålla en del överraskningar.

Här på hemmaplan har vi, förutom inköpschefsindexen, industriproduktions och småhuspriser att se fram emot.

Måndag

Inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Fortsatt hyggliga siffror väntas som bekräftar bilden av att världsekonomin är på väg in i en bred återhämtning. Håll lite extra koll på de amerikanska siffrorna eftersom det finns en viss risk för besvikelse eftersom ”Trumponomics” dröjer.

Tisdag

Detaljhandeln i EMU-området väntas ha tagit lite bättre fart i februari. Hushållen är i alla fall på lite bättre humör och det ska förhoppningsvis ge utslag i form av ökad köpllust.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Det vankas hyggliga siffror överlag och det kan bidra till att lyfta börshumöret. Det lär också bli stort fokus på ADP-mätningen över sysselsättningen i USA och på det protokoll från det senaste penningpolitiska mötet som den amerikanska centralbanken publicerar. Starka sysselsättningssiffror och ett hökaktigt protokoll kan sätta ordentlig fart på dollarn.

Torsdag

Dagens, eller snarare nattens, huvudnummer är det kinesiska inköpschefsindexet för tjänstesektorn. Bra siffror kan sätta fart på den asiatiska riskviljan eftersom det bekräftar att kinesiska ekonomi är på rätt väg.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Sysselsättning väntas öka i stadig takt men på marknaden fokuserar man mest på arbetslöshets- och timlönesiffrorna. Sjunkande arbetslöshet och löneökningar som ligger över förväntningarna lär spä på spekulationerna om en ny amerikansk räntehöjning i närtid. I så fall lär vi få se starkare dollar men lite osäkert hur börsen reagerar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -