Dyra börser över allt?

Börscocktail The show must go on. Utdelningar tynger börsen, men totalindex klättrade upp till plus. Börsen är dyr, precis som i många andra länder. Men det finns undantag.

Stockholmsbörsens totalindex (OMXSGI) inkluderar utdelningar har stigit 0,9 procent senaste veckan. Diagrammet som beskriver OMXS30-bolagen är missvisande. I botten syns Swedbank och SEB men båda bankerna handlas utan rätt till utdelning. SEB:s ägare ges 5,50 kronor per aktie och Swedbank 13,20 kronor per aktie.

Fingerprint och Electrolux har rullat på. Även Lundin Petroleum har stigit högre på ett bättre oljepris. I botten ryms H&M som tampas fortsatta svårigheter.

Flera bolag närmar sig börsen

Det vattnades i mungiporna på investerarkollektivet när vårdbolaget Ambea skulle till börsen. Erbjudandet övertecknades kraftigt och aktien sköt högre under fredagens premiär.

Det fastställda priset på aktien blev 75 kronor, motsvarande ett börsvärde över 5 miljarder kronor. Det är knappt två miljarder lägre än värdet på redan noterade vårdkoncernen Capio, och en tredjedel så värdefullt som Attendo. I skrivande stund kostar en aktie i Ambea 82 kronor.

Gymkedjan Actic planerar att börslistas den 7 april till prislappen 50,50 kronor per aktie. Det ger ett börsvärde på dryga 800 Mkr. I samband med noteringen gör bolaget en nyemission som väntas tillföra träningskedjan drygt 270 Mkr i likvida medel, enligt privataaffarer.se

Också postorderfirman Ellos ska säljas ut till allmänheten enligt ryktet. Riskkapitalbolaget Nordic Capital har länge velat få till en försäljning. Senast en notering var planerad var 2015 men då gick verksamheten för knackigt för att bjudas ut.

Enligt den senaste årsredovisningen från 2015 omsatte Ellos Group 2 miljarder kronor och bolaget innefattar numera även två internetbutiker, inredningshandlaren Jotex och herrmodesajten Stayhard, skriver Dagens Industri.

Bostadsutvecklaren SSM har vi tidigare kommenterat i Börscocktail. Deras prospekt har offentliggjorts och bolaget siktar på ett marknadsvärde på mellan 2,1 och 2,5 miljarder kronor.

Teckningsintervallet är brett – mellan 54 kronor och 64 kronor kommer aktien att kosta per styck. Nyemitterade aktier kommer att tillföra bolaget 540 Mkr före transaktionskostnader, mer än tidigare kommunicerade 500 Mkr. SSM agerar i en bransch där bolagen hittills kunnat tälja guld med smörkniv.

Ericssons miljardsmäll

Trots missnöje bland ägare och analytiker oroas inte Ericssons ordförande av avsättningarna uppåt 9 miljarder kronor som kopplat till tidigare kontrakt. Informationen flöt till ytan vid årsstämman men ingen närmare fakta om vad det gäller har presenterats.

Hemlighetsmakeriet har föranlett kritik. Det spekuleras i att avsättningen gäller misslyckade affärer i fjärran länder, eller Sprint i USA.

Bolaget har förlorat en fjärdedel av sitt börsvärde och aktien ratas av flertalet aktieanalytiker. Men alla kastar inte Ericsson åt sidan. Den 28 mars 2017 satte investmentbanken Goldman Sachs köp med riktkurs 69 kronor.

Få billiga men många dyra aktiemarknader

Investeringslegenden Jim Rogers favoritmarknad just nu är Ryssland. Det är en av få aktiemarknader som handlas till rabatt jämte snittvärderingen de senaste tio åren. USA, Schweiz, Indien och Sverige framstår som dyra om ett års framåtblickande p/e-tal ställs emot det 10-åriga snittet. Ryska marknaden är däremot billigare än den historiskt varit.

IG Markets marknadsstrategi, Erik Hansen delar Jim Rogers syn på att Ryssland är en marknad värd att satsa, på om oljeprisfallet nått sitt slut. För en stor del av de ryska bolagen ryms i råvarusektorn. Hansen framhäver också att investerare bör vara mer försiktiga. Det säger han i en intervju hos norska Hegnar.no

 

Länk till originalbilden

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -