De svåra aktievalen

Vår börssyn En stark global konjunktur talar vidare för börsen. Men höga värderingar och politisk oro gör valen svårare inför april, enligt Placeras Fredrik von Schantz.

De globala konjunktursignalerna är fortsatt råstarka, inte minst i Europa, vilket är den främsta exportmarknaden för svenska företag. Gott så för ivriga börsspekulanter. Men det är ur en tvetydig världsbild som förutsättningarna för vidare börsuppgång ska tolkas inför april månad.

 

Börsen har stigit på marginalen under mars och volatilitet är fortsatt mycket låg. VIX-index har bortsett från en liten spik i samband med fiaskot kring Obama Care rört sig på låga mycket låga nivåer.

Så vad är det egentligen som talar emot fortsatt positiv utveckling på börsen?

Ett första aber är värderingarna som kommit upp på höga nivåer. Och aktiemarknadens guldklimpar har prislappar därefter. Avsaknaden av fyndpriser innebär att det nu, ännu mer än tidigare, är upp till bevis för bolagen att visa stigande vinster.

Drar vi från fyra storbanker från OMXS30-index har värderingen stigit till p/e 19 på årets förväntade vinster. Högre än så värderas flera haussad favoritbolag. I USA betalar investerarna i skrivande stund närmare p/e 30 för småbolagslistan.

Men mer intressant än värderingarna på börsen (en variabel som varierar kraftigt över tid) är bolagens möjligheter att öka sina vinster. Finns det enkla kostnader att klippa är det lättare att förbättra marginalen.

Sparprogram på sparprogram har rivits av senaste åren och därtill har exportbolagen också gynnats av en svag krona. Det värsta överhänget är borttrimmat och det vill nu till att vi får se riktig tillväxt i försäljningssiffrorna. Och så kan det bli. Scenariot med stigande försäljning blir trovärdigt med stöd av den starka konjunkturen och positiva bolagsledningar.

I Sverige väntas den ekonomiska tillväxten överstiga 2 procent per år de kommande åren. Kanske går det att snacka bort de högre prislapparna på börsen. Även om risknivån oavsett har stigit.

Återigen, vad är då problemet?

En tredje i raden av räntehöjningar har genomförts i USA och det har tolkas som en positiv signal. Höjningen signalerar att den ekonomiska temperaturen stiger och därför klarar av en ränteavkylning. Men det är en snäv balansgång.

Baserat på historik från 1971 har S&P 500-index i USA fallit cirka 2 procent de tre följande månaderna efter en tredje räntehöjning, enligt Marketwatch som citerar Fundstrat Global Advisors.

En tillräckligt hög ränta ger investerarna ett rimligt alternativ till börsen, då faller värderingarna. Där är vi inte och det kommer sannolikt dröja länge innan dess. 

Däremot är det svårt att vifta bort de politiska orosmoment som kan slå hårt mot börsen. Trumps löften har hittills varit grädde på moset. Men efter debaclet med Obama Care tvekar investerarna för första gången på presidents slagkraft. Å andra sidan resoneras det kring att den misslyckade avskaffningen av Obama Care ökar sannolikheten för att Trump istället får igenom sina tilltänkta skattesänkningar.

Utifrån är det svårt att förstå vad det faktiskt ska bli av Trumps politik. Och skattesänkningarna är i stort redan inprisade.

Sedan i midsommar har aktiemarknaden ignorerat en antågande brexit. Nu har den formella processen dragit igång. Vi vet inte vad det kommer att innebära eller vilka följder det få för aktiemarknaden. I rådande börsentiment är det i alla fall en icke-fråga…

Vi räds dessutom det franska valet i slutet på april. Trots att Trumps utspel tros ha haft en avskräckande effekt på Europas populistiskt tiltade väljare.

Att sätta ned foten och sia om framtiden är aldrig enkelt. Men inför april är bilden mer splittrad än på länge. Redan kända risker kan, om sentimentet i marknaden svänger, plötsligt bli mer akuta problem.

Industri är fortsatt börsens starkaste sektor under mars men det märks att intresset för mer defensiva tillgångar som teleoperatörer (+2,6%) och hälsovård (+2,6%) ökat under marsmånad

I riskmatrisen rör vi oss nedåt i sydvästlig riktning mot just utdelningsstarka och defensiva sektor som telekom och hälsovård. Men industrirallyt hör inte alls hemma i den världsbilden.

Rörelsen i matrisen rimmar däremot väl med en påbörjad utdelningssäsong. På Placeras lista över köpvärda aktier har utdelningen från Nordea och Getinge redan trillat in.

Allt detta sammantaget: Politisk oro och höga värderingar – men goda konjunkturutsikter, gör att Placera väljer mer defensiva placeringar inför april.

För att öka stabiliteten i Placeras lista köpvärda aktier ersätter vårdbolaget Capio mer volatila Doro. Doro har funnits på listan sedan september och sedan dess avkastat 4 procent.

Sedan oktober ryms även nischbanken Resurs Holdnings på Placeras lista. Trots goda utsikter och attraktiv direktavkastning har sektorn underpresterat börsen. Resurs ersätts därför med handelsbolaget Bufab som rapporterat planenligt god tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -