Splittrad Ortivus-handel

Börsen Stockholmbörsen stiger något, med råvaror och banker i ledningen, trots att utdelningen avskilts i SEB med följande kursnedgång. Rally i Ortivus A men kursras i Ortivus B efter emissonsbesked.

Stockholmsbörsen steg något, i linje med större europeiska handelsplatser, i inledningen av onsdagshandeln. Råvarubolag och banksektorn agerade draglok i ett positivt risksentiment.

OMXS30 var upp 0,3 procent till nivån 1.585 efter en dryg timmes handel. Aktier för cirka 3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen, med SEB A och H&M i omsättningstoppen.

Sektorvis låg olje- och råvarubolag i toppen i Sverige, medan kraftbolag återfanns i botten. I Stoxx Europe 600 var mönstret liknande, men med personbilsföretag i toppen och resesektorn i botten.

SKF toppade OMXS30 på plus 1,5 procent, medan SEB avskilde utdelning och låg i botten. I övrigt fanns Boliden och SSAB i toppen av index med plus drygt 1 procent och stöd från stigande metallpriser. Även oljan steg, och Lundin Petroleum steg i linje med Boliden och Nordea.

Bland ett fåtal aktier på rött fanns relativt defensiva Telia och Electrolux, som tappade någon promille.

Utanför OMXS30 var JM bästa storbolagsaktie med plus 1,8 procent. JM Entreprenad har avtalat med Riksbyggen om att uppföra 72 bostadsrätter i Tyresö för 140 miljoner kronor.

Nibe steg 1,5 procent med stöd från ett köpråd i Affärsvärlden. Desto större effekt fick dock tidningens tips om Poolia och B3IT, som steg 5-6 procent.

Ericsson, tisdagens huvudnummer, återhämtade sig med cirka 1 procent efter tisdagens tapp på 2,6 procent. I eftermiddag vankas årsstämma i Kistamässan.

Bland mindre bolag steg Sectra, vars finanschef nyligen köpt aktier, drygt 7 procent. På onsdagsmorgonen aviserade bolaget en flerårig USA-order.

Ortivus B-aktie tappade 17 procent efter en aviserad nyemission av drygt hälften så många B-aktier som är utestående, medan A-aktien fortsatte upp cirka 40 procent. I skrivande stund är cirka 43 procent av A-aktiestocken på 1,1 miljoner aktier omsatt, med nästan 3.000 avslut.

Teknikbolaget Unibap, som listades på First North i måndags, steg för tredje dagen i rad, nu med 4 procent, även detta i intensiv handel om än inte i Ortivusklass.

Onsdagens First North-debutant, bioteknikbolaget Biovica, handlades däremot på teckningskursen 12:50 kronor.

Seamless steg 24 procent efter att ha aviserat ett samarbete med Mastercard.

Diagram: OMXS30 2017-03-29

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -