Analytikernas Ericsson-dom

Börs Ericssons åtgärder för att fördubbla lönsamheten, presenterade av bolaget på tisdagen, kan visa sig otillräckliga enligt vissa analytikers uppfattning.

Så sammanfattar Bloomberg News ett antal bankkommentarer publicerade inför förmiddagens telefonkonferens.

Sammanställning:

* Liberum (rekommendation: behåll, riktkurs 52 kr): den nya strategin räcker inte för att adressera investerarnas oro, och tycks främst inkrementell, utan någon verklig förändring i de huvudsakliga verksamheterna Networks och Services. Processen med att sälja "Media" kan bli utdragen, och nedskrivningarna på 7-9 miljarder för vissa projekt inger inte förtroende för Ericssons förmåga att styra sin affär.

* Northern Trust Capital Markets (rek: "uninvestable"): den efterlängtade omorganisationen kommer med en "betydlig varning", i linje med historiken. Konkurrensen tycks fortsatt intensiv, och bolaget tycks påverkat av ett aggressivt Huawei. Målet om en fördubblad rörelsemarginal jämfört med 2016 kan visa sig stanna vid en förhoppning: de europeiska operatörerna är ovilliga att investera och konkurrensmyndigheterna hindrar konslidering där, i USA kan investeringar väntas minska av stora M&A-affärer, och i Kina råder inbromsning.

* UBS (neutral, riktkurs 54 kr): vissa av de åtgärder som aviseras är uppmuntrande, och är huvudsakligen i linje med tidigare indikationer från bolaget. De extra strukturkostnaderna och nedskrivningarna oroar möjligen, men kan även betraktas som ett sätt att städa rent och behöver därför inte påverka aktiekursen så mycket [skrivet inför börsöppningen, red anm].

* Goldman Sachs (köp, riktkurs 69 kr): lönsamhetsfördubblingsmålet är "klart positivt", och i linje med "omstruktureringstesen", men de aviserade nedskrivningarna är negativt på kort sikt.

* Natixis (netural, riktkurs 60 kr): pressmeddelandet var föga informativt angående finansiella mål, kostnadsnedskärningar eller avyttringar av tillgångar. Skillnaden på Ericssons nya och gamla strategi tycks "subtil snarare än dramatisk", och de nya målen tycks redan vara inkluderade i estimaten [SME Direkt spår en justerad rörelsemarginal på 7,9 procent 2018 mot 6,2 procent både 2016 och 2017; red anm]. Bolaget tycks villigt att avyttra "Media" och molnrelaterad hårdvarurelaterad verksamhet, vilket stod för 5 procent av fjolårets omsättning respektive en mycket lägre andel än så.

Natixis konstaterar vidare att Ericssons fokus på utrullning av nätverk ("Networks roll-out") har varit i fokus under flera år utan att ha nått framgångar, "och pressmeddelandet klargör inte hur saker ska göras annorlunda".

Utöver det Bloomberg News nämner har bland annat Nordea och Swedbank publicerat kommentarer, den senare efter telefonkonferensen.

* Nordea (sälj, riktkurs 50 kr): den nya strategin kan beskrivas som fokus på Networks (exklusive "managed services"), som står för cirka 125 av 200 omsättningsmiljarder, och bedöms vara ett klokt drag av bolaget, "men problemen tycks större än vad vi och de flesta hade förutsätt sett till de stora kundnedskrivningarna". Det betecknas som svårt att se Ericsson generera mer än 4-5 kronor i nettoresultat per aktie även med dagens presenterade scenario.

* Swedbank (kommentar från kredit- och inte aktieanalytikern, därför ingen aktierekommendation eller -riktkurs): Ericssons pressmeddelanden var omfattande, men saknade detaljer om kostnadsminskningar och hur rörelsemarginalerna ska lyftas.

* Credit Suisse (underperform, riktkurs 46 kr): genomgången imponerar inte, och det är oklart hur 12 procents rörelsemarginal ska nås, skriver banken.

Målen betecknas som för ambitiösa givet efterfrågetrenderna, och givet vad som kan hända med Ericssons omsättning när verksamheten ska omstruktureras: i sammanhanget påminner banken om att Nokias intäkter från "Solutions and Networks" minskade med 20 procent under 2011-2013, när den finska konkurrenten omstrukturerade, trots en efterfrågan som utvecklades sidledes eller ökade något.

Ericsson-aktien var oförändrad vid lunchtid efter att tidigare på tisdagen ha tappat som mest drygt 4 procent.

Diagram: Ericsson B 2017-03-28

image

Källa: Infront.

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -