Trump-debaclet slår mot dollarn

Makroveckan Att Donald Trump möter nya motgångar gör att frågetecken kring hans ekonomiska politik också växer och skapar oro på finansmarknaderna. Starka konjunktursiffror skulle kunna få riskaptiten att återvända.

Nya motgångar för Donald Trump har bidragit till att dämpa humöret på finansmarknaden. Misslyckandet med att skjuta Obamacare i sank har fått många på finansmarknaden att börja tveka om de satsningar på infrastruktur och skattesänkningar som utlovats verkligen kommer att kunna genomföras. I alla fall är risken stor att de dröjer och inte alls får den omfattning som Trump utlovat.

Det här slår mot den amerikanska börsen men är ännu tydligare på ränte- och valutamarknaden. Den amerikanska dollarn fortsätter att tappa samtidigt som de långa marknadsräntorna rör sig nedåt.

Guldet har i sin tur fått en liten revansch och stigit till 1 258 dollar per uns efter att i inledningen av året handlats kring 1 158.

Den svenska börsen utvecklades också svagt under veckan som gick och tappade lite drygt en halv procent.

Oljepriset fortsätter att backa och Brentoljan handlas nu på nivåer strax över 50 dollar per fat. Samtidigt planerar OPEC-länderna att förlänga produktionsbegränsningarna i syfte att stötta oljepriset.  

Veckan som kommer är fylld av tunga konjunkturnyheter.

Från svenskt håll får vi bland annat färska siffror över hushållsutlåning och detaljhandel. Dessutom publicerar Konjunkturinstitutet (KI) en ny prognos samt konjunkturbarometern för mars under onsdagen. Det mesta talar för att utvecklingen i svensk ekonomi är fortsatt god och det blir intressant att se vad KI tror om den svenska ränteutvecklingen. KI har haft betydligt mer rätt om räntan än Riksbanken under senare år.

På torsdagen publiceras barometersiffror för EMU-området och väntas visa på fortsatt återhämtning i ekonomin. Det är förhoppningsvis en stabiliserande faktor för börsen nu när USA ser ut att vackla lite.

Veckan avslutas med viktiga kinesiska inköpschefsindex för mars. Skulle de siffrorna visa på att den kinesiska ekonomin är på väg att få fart kan det gen börserna, framför allt i Asien, en liten extra skjuts.

Håll också koll på den deflator för privat konsumtion som publiceras i USA. Det här är ett synnerligen viktigt inflationsmått för den amerikanska centralbanken och om det fortsätter stiga lär spekulationerna kring en räntehöjning i juni få förnyad fart. 

 

Måndag

Den svenska hushållsutlåningen väntas fortsätta att öka i snabb takt så länge bostadsmarknaden är het. Finns en viss chans för att den är på väg att dämpas om amorteringskraven har önskad effekt. Det viktiga tyska IFO-indexet väntas visa på fortsatt god fart i tyskt näringsliv.

Tisdag

De svenska hushållen lär ha spenderat en hel del tid i butikerna under februari men ändå inte den kanonförsäljning som konjunkturen och den starka arbetsmarknaden egentligen talar för. Hushållshumöret i USA väntas ha dämpats en aning från en hög nivå. Att Trump inte lyckas leverera är en orsak till detta.

Onsdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar ny prognos samt resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. En mindre nedgång i humöret väntas men från en hög nivå. Konjunkturprognosen över den svenska tillväxten väntas ändå behöva justeras upp efter en stark inledning på det nya året. Intressant att se vad KI tror om räntorna. Storbritannien väntas aktivera Artikel 50 och starta Brexitprocessen.

Torsdag

EMU publicerar sin motsvarighet till den svenska konjunkturbarometern. Här väntas i sin tur barometerindikatorn ha stärkts ytterligare och bekräfta bilden av en bred återhämtning i EMU-området. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som väntas ha sjunkit tillbaka en bit efter en förhållandevis hög februarisiffra. Till ECB:s förtret.

Fredag

Under natten mot fredags publiceras de kinesiska inköpschefsindexen för mars. Förhoppningen är att indexen stärks och visar på fortsatt lite bättre fart i kinesiska ekonomi. Det skulle kunna ge riskaptiten en skjuts uppåt. Under eftermiddagen kommer amerikanska siffror över privata inkomster samt deflatorn för den privata konsumtionen. Det sistnämnda är ett mycket viktigt inflationsmått för den amerikanska centralbanken. 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -