Citi: Risk att skattereform i USA försenas eller skrotas

Makro Trumps skattereform är hotad. "...vi erkänner de betydande riskerna för att den kan komma att försenas till i början på nästa år eller till och med överges", skriver två ekonomer från storbanken Citi.

Beslutet att dra tillbaka förslaget om en ny hälsovårdsreform slår mot Trump-administrationens trovärdighet och kastar en skugga över förväntningarna att de kan regera tillräckligt effektivt för att leverera andra nyckellöften, som skattereform, infrastruktur och förbättra USA:s konkurrenskraft.

Det skriver Dana M Peterson och Tina M Fordham på Citi i ett kundbrev.

Fiaskot med hälsovårdsreformen hindrar inte kongressen från att omgruppera till en skattereform och, enligt ekonomerna, kan förlusten kanske leda till att republikanerna försöker hitta en gemensam grund att dels uppnå åtminstone en av de två frågor på agendan för 2017, dels skydda sitt mandat inför kongressvalet 2018.

"Men striden om hälsovårdsreformen tyder på att det kan bli svårt för disparata republikanska fraktioner att nå konsensus när det gäller en reformering av USA:s komplexa skattelagstiftning", enligt de två ekonomerna.

Kongressen kommer nu att byta spår till förhandlingarna kring den statliga finansieringen inför deadline den 28 april, och därefter till budgeten för 2018-2019 i maj, vilken väntas inkludera en skattereform.

"Vi räknar fortsatt med att en skattereform med viss stimulerande effekt på USA:s ekonomi kommer att uppnås i år, men vi erkänner de betydande riskerna för att den kan komma att försenas till i början på nästa år eller till och med överges", skriver Citi-ekonomerna.

De noterar att marknaden såg omröstningen om hälsovårdsreformen som ett lackmustest för livskraften i republikanernas mandat att leverera finanspolitisk stimulans och hållbarheten för "Trump trade".

"Såvida republikanerna inte snabbt får grepp om skattereformen så kan de uppskruvade förväntningar som efter valet drev upp finansmarknaderna och förtroendet bland företag och konsumenter fortsätta att vändas i sin motsats", skriver Citi-ekonomerna.

De tror att de kommande förhandlingarna om skuldtaket och budgeten ytterligare kan dämpa sentimentet.

"Men vi tror ändå att det finns en tidsgräns för hur länge marknader kommer att vara kvar i denna svacka över hälsovårdsreformen", skriver de och räknar upp en rad andra händelser som kan locka bort marknadens uppmärksamhet från politiken i Washington. Bland dessa finns tal från Fed-ledamöter, Fed:s mars-protokoll, amerikansk statistik inför Fed-mötet den 3 maj, vändningar i oljepriset och det franska presidentvalet.

Läs också Pekkas Makrokommentar: Trump-debaclet slår mot dollarn

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -