Trump-dramat styr NY-börsen

Börs Terminerna för USA-börserna stod på plus inför fredagens öppning. Det politiska dramat i USA, sprunget ur omröstningen om hälsovårdsreformen, fortsätter att styra finansmarknaderna.

De republikanska ledarna i den amerikanska kongressens representanthus planerar att genomföra omröstningen på fredagen. Den skulle ha hållits på torsdagen, men sköts upp efter tvivel om att den skulle få tillräckligt stöd.

President Donald Trump uppges ha krävt att omröstningen ska hållas och om förslaget går igenom kommer det att bli en viktig seger för presidenten och representanthusets talman Paul Ryan. Men om åtgärden blockeras blir det ett pinsamt bakslag som kastar en skugga över Trumps och Ryans förmåga att leverera på sin ambitiösa agenda, bland annat en omfattande skattereform och ett infrastrukturpaket.

Inför börsöppningen uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin att han var optimistisk till att hälsovårdsreformen godkänns. Han sade också att han kommer att försöka få igenom en skattereform innan kongressens sommaruppehåll i augusti, med tillägget att tidsschemat är "optimistiskt", enligt Reuters.

Vid 14-tiden hade terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500-indexet stigit 0,2 procent medan terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 gått upp 0,3 procent, jämfört med torsdagens stängning.

Även om fredagen bjuder på uppgångar går USA-börserna mot en av de sämsta veckorna på flera månader, tyngda av tvivel på Donald Trumps förmåga att få igenom sina vallöften.

På torsdagen föll USA-börserna tillbaka något i den sena handeln då det började bli alltmer tydligt att omröstningen skulle skjutas på framtiden. S&P 500 och Nasdaq sjönk 0,1 procent vardera medan Dow Jones stängde på en oförändrad nivå.

I Europa noterades indexen lägre under fredagen och i Asien stängde indexen mestadels på plus, med Tokyo i topp. å råvarumarknaden handlades oljan något högre och Nordsjöoljan höll sig en bit över 50-dollarnivån, som den noterades under på onsdagen.

Inför börsöppningen visade statistik att orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,7 procent i februari, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 1,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På Fed-fronten sade chefen i Dallas Robert Kaplan, under natten mot fredagen, att tre räntehöjningar i år är en "rimlig baslinje". På eftermiddagen talar även Fed-kollegorna Charles Evans och James Bullard på varsitt håll.

Senare på fredagen, klockan 14.45, väntas Markit industri-PMI för mars.

Bland enskilda aktier i förhandeln rusade Micron Technology drygt 13 procent efter att bolaget levererat en stark prognos efter torsdagsbörsens stängning.

Twitter handlades upp 1,3 procent. Mikrobloggen håller på att se över en abonnemangsbaserad premiumtjänst för professionella användare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -