Rekord i Mexico, guldet vaknar till

Marknader Veckan har präglats av tvivel på Trump och vinsthemtagningar för både råvaror och aktier. Trots det har Mexico-börsen nått ny rekordnotering i veckan.

Marknaden har i veckan börjat ifrågasätta om president Trump planerade reformer kommer att bli tuffare att genomföra än vad man tidigare räknat med. Det har skapat vinsthemtagningar inom flera tillgångsslag. På de globala aktiemarknaderna har volatiliteten visat tecken på att den inte är helt död.

De europeiska börserna har backat marginellt i veckan. Det stora tappet har de amerikanska börserna stått för. S&P 500 index har haft en tung vecka och backat 1,5 procent.

De största vinnarna hittar vi på tillväxtmarknaderna. Trenden är fortsatt stark och MSCI Emerging markets har stigit med över 0,5 procent. En börs som sticker ut är Mexico-börsen, den har haft flera rekordnoteringar i vecka.

Oljan har varit fortsatt i fokus. Den negativa trenden från förra veckan har fortsatt i veckan. Det efter amerikanska lagersiffror i onsdags som var högre än väntat. Det är en påminnelse om fortsatt globalt överutbud. Oljepriset för Brentoljan har backat med knappt 2 procent till 50,68.

Flera industrimetaller har haft en svag vecka trots en svagare dollar. Kopparpriset har fortsatt söderut. Intressant att notera är att den sex veckor långa strejken vid världens största koppargruva den chilenska Escondidagruvan, ser ut att nått ett slut. Det kommer att öka utbudet betydligt.

Den råvara som sticker ut är guld som har haft en stark vecka. Guldpriset har ökat med 1,4 procent stött av ökad osäkerhet på finansmarknaderna och en svagare dollar.

Den amerikanska dollarn har fortsatt tappa mot flera talet valutor. Dollarindex som mäter den amerikanska dollarns styrka gentemot sex viktiga handelsvalutor har i veckan handlats under den psykologiska 100-nivån för första gången på en månad.

Dollarindexet är viktat, vilket innebär att det lägger större tyngd vid vissa valutor. Euron väger närmare 60 procent. De andra valutorna som ingår är japanska yen, brittiska pund, Kanada dollar, Schweizerfranc samt svenska kronan.

Euron har stärkts mot den amerikanska dollarn och nått den högsta nivån i år på 1,08 EUR/USD.

Flera tillväxtmarknadsvalutor har haft en fortsatt stark trend med lyft mot den amerikanska dollar. Den mexikanska Peson har fortsatt att stärkas mot den amerikanska dollarn, och har stigit i takt med den mexikanska börsen, ytterligare ett tecken på marknadens misstro mot Trump.



Investerarnas ökade oro syns tydligt på räntemarknaden. Långa statspapper har varit veckans melodi gärna 10-åringar. Den amerikanska 10-åring räntan har backat med 0,12 procent vilket indikerar att priset för obligationen har stigit. Den svenska motsvarigheten har sjunkit med 0,07 punkter till en ränta på 0,68 procent.

Värt att notera är att den amerikanska 2-åringen som är känslig mot den amerikanska centralbankens räntehöjningar har backat med 0,10 procent efter förra veckans Fed-möte till 1,25 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -