RB: Exportindustrin mår fantastiskt

Makro Enligt de svenska industriföretagen har efterfrågan i omvärlden utvecklats överraskande starkt och det ekonomiska läget har därför fortsatt att stärkas sedan i höstas.

Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört bland medelstora och stora företag mellan den 16 februari och 1 mars. 29 företag med totalt 230.000 anställda ingår i undersökningen.

Det är framför allt exportindustrin som blivit alltmer optimistisk i takt med att produktionen ökat och orderingången stärkts. Det kommande halvåret tror man på en oförändrat god konjunkturutveckling, även om det finns en del oro för den politiska utvecklingen i omvärlden.

Företag med Sverige som sin främsta marknad är fortsatt nöjda med utvecklingen. Handeln och tjänstesektorn rapporterar om konsumenter med god köpkraft samtidigt som byggandet går på högvarv. Inom byggsektorn råder fortsatt högkonjunktur och bristen på personal märks allt tydligare inom flera yrkesgrupper. Inom andra sektorer upplever man inte några generella problem att få in personal men det är som tidigare svårt att rekrytera specialister.

Världsmarknadspriserna på råvaror har stigit och detta, tillsammans med ökande efterfrågan från omvärlden, får framför allt industrin att tro att det är möjligt att höja försäljningspriserna framöver.

Inom handeln är konkurrensen dock fortsatt mycket hård. Där är det svårare att höja försäljningspriserna och flera handlare pressas därför av låga marginaler, skriver Riksbanken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -