FPC och A-bolagen dominerar

Börscocktail Fingerprint Cards stal showen under en rätt trist börsföreställning. Bland storbolagen dominerar aktier på ”A” vinnarlistan denna vecka.

Assa, Astra, ABB, Alfa och Atlas hör till veckans vinnare. Men även Telia och Boliden har stigit på marginalen. I andra änden av skalan ryms Fingerprint, Electrolux och SSAB. Men i relation till den brutala kursrörelsen i Fingerprint är utvecklingen på Storbolagslistan i övrigt trött.

Aggregerat har Storbolagsindex backat 0,5 procent på veckobasis. Lika så har tyska DAX-index. I USA har kursfallen varit något större, cirka 1,5 procent på både Nasdaq och Dow Jones. 

Längre ned i börslistorna ryms mer kittlande kursrörelser. Vinsthemtagningar i småspararfavoriter som Profilgruppen (-21 %), Raysearch (-9%) och Ework (-8%) har lett till stora kursfall på veckobasis från höga nivåer.

Också Avanza-aktien pressas hårt. Det efter att storbankerna svarat med eldgivning i ett eskalerande krig om courtageintäkter. Motattacken från Avanza var att svara med en kommande bolånesatsning. En verksamhet som idag genererar miljarder i storbankerna. Men i finanstidningen Dagens Industri är det ord och inga visor. Det deras analytiker säger sälj.

EQT säljer ut Scandic Hotels-aktier till Provobiskoncernen och beskedet togs emot positivt i marknaden. Scandic har stigit 5 procent senaste veckan, vilket är goda nyheter för Placera som tog in aktien på listan över köpvärda aktier inför marsmånad.

Hjälmbolaget MIPS har från teckningskursen 46 kronor, bara på ett par enstaka handelsdagar, stigit till 53 kronor. Det gör miljardvärderingen än mer ansträngd.

Den största nedgången sedan Trump

I 109 dagar steg S&P 500-index utan att fall mer än 1 procent under en enskild börsdag. Men sviten fick ett slut när det amerikanska indexet tappade 1,2 procent under tisdagen.

Den rådande tjurmarknaden är väl inne på sitt åttonde år och har därmed cementerat sig som den näst längsta stigningsperioden sedan 1929.

Den hittills längsta uppgångsuppgångsfasen för S&P 500-index varade mellan oktober 1987 och mars 2000. Efter 4 494 dagar av stigande aktiekurser och 308 nya rekordhögstanoteringar fick börsrallyt ett abrupt slut.

För att den rådande tjurmarknaden ska ha en chans på första platsen måste uppgången fortsätta minst till sommaren 2021, enligt The Alert Investor.

Volatilitet har varit rekordlåg sedan november men har stigit högre under slutet på mars. VIX-index, som är ett populärt mått på den implicita volatiliteten, har stigit till 13.

Småbolagen har varit betydligt svagare än storbolagen senaste veckorna. Det gäller både de amerikanska och svenska bolagen på hemmaplan. I ett investeraruniversum med rekordhöga värderingar är en återhämtning inte mer än naturlig.

I USA kan nedgången i småbolagssektorn ses som ett tidigt tecken på marknadens besvikelse på Trump. President har stött på patrull i Washington om föreslagna sjukvårdsreformer. Och det visar på svårigheten att få hans vilja igenom. Och det väcker kritiska följdfrågor.

Utlovade skattereformer spelar en central roll i motiveringen till uppvärderingen av amerikanska bolag. Kanske främst småbolagen som agerar enkom inom landet. Deras skattetryck skulle enligt förslaget minska från 35 procent till 15 procent. Blir det förslaget inte verklighet så väntar en rejäl nedkylning.

Så har Placera-portföljen gått sedan månadsskiftet

 

Veckans analyser:

Adidas: Den tyska sportgiganten växer snabbare i USA än konkurrenten Nike. Och aktiekursen går samma väg. Men är aktien fortfarande köpvärd?

Lifco: Konglomeratet Lifco har haft det trögt på börsen. Och det finns skäl till det. En hög värdering och ränteoro är förklaringen.

Varuhusdöden och börsen : Stora amerikanska varuhuskedjor som Macy´s, Sears och JC Penney har det tufft. Men lågpris funkar alltid.

D Carnegie : Miljonprogrammen renoveras, och hyresintäkterna stiger. Men det finns gottom kraft kvar i aktien.

Heta Listan - Swedol: Heta Listan har hittat en ny kortsiktig affär: En järnhandlare.

Ferrari: Lyxbilstillverkaren firar 70-årsjubileum och firar stora framgångar på börsen. Köpvärd? Ska hjärtat eller hjärnan bestämma?

Systemair: Starkt tillväxt är signum för ventilationsbolaget. Och aktien är köpvärd.

Kitron: Det norska bolaget ägnar sig åt sofistikerad teknik. Målen är höga och kunderna är multinationella koncerner. Lönsamheten ser riktigt fin ut.

Porsche: Lönsamheten för den tyska lyxbilstillverkaren är i världsklass, passa på och köp Porsche och får Volkswagen med rabatt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -