Finns det lyftkraft i Lifco?

Aktieanalys Lifco-aktien har varit trög de senaste kvartalen. En hög värdering och oro för stigande räntor håller tillbaka kursutvecklingen.

Industrikonglomeratet Lifco inledde fjolåret med ett rent furiöst tempo i förvärvsaktiviteten. Bara under första kvartalet 2016 köpte bolaget inte mindre än 7 bolag. Då ska man komma ihåg att Lifco historiskt sett inte tillhört de allra största förvärvskanonerna. 3-4 bolag om året har varit det normala.

Efter den flygande starten på 2016 bedarrade dock förvärvsaktiviteten något. Det dröjde till efter sommaren innan nästa affär genomfördes. Totalsiffran för fjolåret landade på elva förvärv, historiskt fortfarande en hög nivå.

Trots det slutade tillväxten för helåret 2016 relativt nära det historiska snittet för de senaste tio åren. Det ligger på 13 procent och utfallet i fjol blev en knapp procentenhet högre än så. Organiskt ökade omsättningen med 2,5 procent och resten av tillväxten var förvärvad.

Lifco söker precis som de flesta av börsens industrikonglomerat efter bolag med marknadsledande produkter inom sina nischer. Förvärvskandidaterna ska ha potential att leverera uthållig vinsttillväxt och bra kassaflöden. Lifco är aktivt över hela världen så utbudet av förvärvskandidater är stort.

Inte sällan är det grundaren till bolagen eller dennes familj som säljer till Lifco. Det faktum att Lifco efter förvärven låter bolagen leva vidare med ett stort mått av självständighet är därför en viktig faktor som underlättar en affär.

Vid årsskiftet hade Lifco 132 dotterbolag spridda över 26 länder. Verksamheten delas in i tre affärsområden: Dental, Demolition & Tools samt Systems Solutions.

Dental är verksamt inom distribution av förbrukningsartiklar till tandläkare.

Demolition & Tools tillverkar fjärrstyrda rivningsrobotar och verktyg för grävmaskiner och kranar.

Systems Solutions rymmer en rad verksamheter, bland annat sågverksutrustning, kontraktstillverkning och inredning till skåpbilar.

Sett till koncernens rörelseresultat svarade Dental i fjol för 44 procent medan de båda övriga områdena delade lika på resterande 56 procent. Marginalerna är högst inom Dental och Demolition & Tools.

Dental är den konjunkturstabila, trygga och lönsamma kärnan inom Lifco. Den underliggande tillväxten är inte direkt stark så bolaget ser till att löpande fylla på med förvärv. Utvecklingen under fjolåret var stabil.

Starkast var tillväxten inom Systems Solutions. Omsättningen ökade 27 procent under 2016 och lönsamheten stärktes. Affärsområdet består som sagt av en lång rad olika verksamheter och så gott som alla förbättrades under året. Undantaget var skogsdivisionen som tyngdes av problem inom vissa projekt.

Området Demolition & Tools avslutade fjolåret svagt. Omsättningen stod still i fjärde kvartalet men lönsamheten försämrades påtagligt. Lifco förklarar utvecklingen med en sämre försäljningsmix, lagernedskrivningar och en svag pundkurs. Närmare än så går bolaget inte in på var problemen legat under kvartalet.

Vd Fredrik Karlsson skriver i rapporten att det pågår ett ständigt arbete med att förbättra produktportföljer, distribution och produktivitet i dotterbolagen. Resultateffekten av det arbetet kommer att fluktuera mellan kvartal enligt vd:n.

Sammantaget förbättrades ändå lönsamheten något för Lifco i fjärde kvartalet. Rörelseresultatet steg med 18 procent. Under helåret 2016 förbättrades rörelseresultatet med 16 procent.

Lifco och branschkollegor som Indutrade, Lagercrantz och Addtech har haft gyllene förutsättningar de senaste åren. De låga finansieringskostnaderna har turboladdat deras förvärvsdrivna affärsmodeller.

Vinsterna har stigit i snabb takt och det har i sin tur eldat på aktierna vars värderingar stigit kraftigt. Det ger en ytterligare hävstång på förvärven då dotterbolagen kan köpas för 6-7 gånger rörelseresultaten bara för att värderas upp till minst det dubbla då siffrorna redovisas som en del av de köpande bolagen.

Den smygande ränteoron på börsen har dock påverkat förvärvsbolagen negativt. Lifco-aktien hade ett svagt andra halvår i fjol och inledningen på 2017 har varit fortsatt avslagen. Vinsterna stiger fortfarande så värderingen har kommit ned något.

För 2016 blev resultatet per aktie 10 kronor. Enligt databasen Factset är snittprognosen för 2017 ett resultat per aktie på 10,91 kronor, en ökning på 9 procent. För 2018 är prognosen 11,49 kronor, en ökning på 5 procent.

Förväntningarna på de kommande årens vinsttillväxt ligger alltså klart under de historiska nivåerna. Rörelseresultatet har de senaste tio åren ökat med 17 procent om året i snitt.

Med nuvarande prognoser landar p/e-talen för de närmaste åren på 22 respektive 21. Värderingen är i linje med hur det såg ut när vi sist kikade på Lifco-aktien i somras. Den ligger också enligt Factset i linje med branschkollegorna.

Även om vi ser en uppsida i vinstprognoserna för de kommande åren så tror vi att Lifco-aktien kan förbli trög. Värderingarna på förvärvsintensiva bolag är överlag högt uppskruvade jämfört med hur det sett ut historiskt. Det beror på det låga ränteläget som gör förvärven mer lönsamma och lockar bolagen till att höja tempot i köpen.

Om räntetrenden nu så sakteliga håller på att vända så är det också rimligt att värderingarna ska ned en bit framöver. Vi tar därför ned vår rekommendation till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lifco B Neutral 233,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -