Trumpfall på börsen

Börs Stockholmsbörsen fortsatte i rött. Oro för om Donald Trump lyckas leverera användes som förklaring till nedgångarna.

OMXS30 var ned 0,6 procent till nivån 1.562 strax efter 14-tiden, då aktier för 8,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De större USA-indexen backade mer än 1 procent på tisdagen, för första gången på drygt 100 handelsdagar, och med en halvtimme till börsöppningen på Wall Street indikerade terminerna för Dow Jones Industrial Index en öppning på minus 0,2 procent.

Läs mer: Republikanskt motstånd mot Trump-budget

"Vi följer USA ned i dag. Det var ju en relativt stor nedgång igår", sade en Stockholmsbaserad mäklare till Nyhetsbyrån Direkt och nämnde att det mesta rör sig runtomkring Trump numera: "han fick börsen att gå upp, och kommer väl att få börsen på fall också".

SEB nämnde tröghet i försöken att reformera Obamacare som mer specifikt skäl till den Trumprelaterade oron: skulle detta arbete dra ut på tiden riskerar det att försena andra reformer inom sådant som skatter och finansreglering, menade banken i ett marknadsbrev.

På Stockholmsbörsen tog teknologi- och finanssektorn mest stryk, medan finans och bank var sämsta sektorer i Stoxx Europe 600. OMXS30-jumbo var ånyo Fingerprint Cards, som backade nästan 4 procent efter tisdagens urblåsning, medan Nordea med minus 1,5 procent var näst sämsta papper i storbolagsindexet.

Läs mer: Osäkerhet ger slaktade FPC-prognoser

Mäklaren pekade på att även andra närliggande bolag som exempelvis Mycronic tycks ta stryk av Fingerprints börsfiasko. Bolaget, som tillverkar utrustning för bildskärmstillverkning, var ned drygt 2 procent efter att ha tappat 5,5 procent på tisdagen utan andra drivkrafter än just Fingerprints vinstvarning.

"Rätt eller fel, men det märks en viss oro för konkurrensutsatta teknikbolag verksamma på en internationell marknad i spåren av Fingerprints krasch i går", sade mäklaren.

Biometribolaget höll även ställningarna som mest omsatta aktie, strax före olycksbrodern Nordea.

Andra storbolag som tappade mer än index var Ericsson, Investor och SSAB i den ordningen. Samtliga gick ned mellan 1,0 och 1,5 procent.

Mot strömmen gick bland andra Assa Abloy, som fått en positiv bedömning av Barclays efter finanschefens telefonkonferens arrangerad av banken på tisdagen. Särskilt i regionen Americas ser det ljust ut enligt Barclays. Aktien steg 0,3 procent, näst bäst i OMXS30.

Defensiva Astra Zeneca steg 0,2 procent, och Boliden var bästa OMXS30-bolag med plus 0,9 procent trots fallande priser på koppar och zink.

Avanza backade 3 procent, i linje med den avskilda utdelningen.

Peab tappade 2 procent till 84:40 efter att DNB sänknt sin rekommendation för byggbolaget från köp till behåll, med bibehållen riktkurs på 90 kronor. Aktien har stigit 17 procent sedan årsskiftet.

Köp East Capital Explorer och Recipharm, men vänta med Garo och HMS - det är de fyra aktieråden i det senaste numret av Affärsvärlden. Recipharm steg 1 procent medan Garo och HMS föll närmare 5 respektive 1,6 procent. East Capital Explorer var oförändrad.

Skistars rapport vittnade å ena sidan om vinstökning för vintermånaderna december-februari, men å andra sidan om ett sämre bokningsläge för återstoden av säsongen än vid samma tid förra året. Aktien backade 0,3 procent.

OMXS30 2017-03-22

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -