Systemair: Stark tillväxt, köp

Aktieanalys Systemair fortsätter sin svit av starka kvartalsrapporter. Efter en lång svacka är bolaget på spåret igen och de kommande åren väntas bjuda på bra vinsttillväxt.

Ventilationsbolaget Systemairs aktieägare har fått en flygande start på 2017. Bolagets senaste kvartalsrapport innehöll siffror som var långt bättre än väntat och aktien är upp nära 20 procent sedan årsskiftet.

Perioden november till januari är visserligen lågsäsong för all byggrelaterad verksamhet, så även Systemair, men utvecklingen var ändå klart uppmuntrande. Det var dessutom fortsättningen på en svit starka rapporter som Systemair presenterat sedan i somras.

Det som framför allt stack ut var den underliggande tillväxten i perioden, drygt 12 procent jämfört med för ett år sedan. Det var dubbelt upp mot analytikernas snittprognos i SME Direkts sammanställning. Geografiskt lyfter bolaget fram Turkiet, Norge, Danmark och Frankrike som starka marknader i perioden.

Vd Roland Kasper sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten att det inte var prishöjningar som drivit tillväxten utan främst stigande volymer. Prishöjningar har visserligen genomförts för att kompensera för stigande råmaterialpriser, men de har inte hunnit slå igenom ännu. Effekten från dessa väntas i det innevarande kvartalet.

Det ska dock sägas att jämförelsekvartalet för ett år sedan var svagt. Systemair hade fram till dess en svit på 23 kvartal i rad med positiv underliggande tillväxt. I slutet av 2015 vek dock efterfrågan på flera marknader och den långa sviten bröts. Sedan dess har dock varje kvartal åter bjudit på positiv organisk tillväxt.

Bidragande till Systemairs starka tillväxtfacit är bolagets aktiva förvärvsstrategi. Det stadiga tillskottet av nya produkter och nya marknader bidrar över tid till den underliggande tillväxten. Ventilationsindustrin är fragmenterad med många små aktörer och förvärv har alltid varit en viktig del av Systemairs tillväxtstrategi genom åren. Facit för de senaste 10 åren är en genomsnittlig tillväxt på dryga 12 procent om året.

Alla förvärv blir dock inte lyckade. De senaste åren har tyngts av svag lönsamhet i nyförvärvade bolag, och kostnader för att komma till rätta med detta. Ett större omstruktureringsprogram pågår för närvarande inom Systemair med syfte att justera produktionskapacitet och sortiment efter rådande efterfrågan. Inom två år ska åtgärderna spara 45 Mkr om året.

Ett stort problem för Systemair de senaste åren har även varit exponeringen mot Ryssland. Det var för några år sedan bolagets enskilt största marknad. Sanktionerna mot landet och den kraftiga försvagningen av rubeln har därför slagit hårt.

Jämfört med toppnivåerna för tre år sedan har försäljningen i Ryssland halverats och idag är det inte längre en lika viktig marknad för bolaget. Enligt Roland Kasper noterades dock i det senaste kvartalet för första gången på länge en positiv underliggande tillväxt i Ryssland.

Nedbrutet per region var dock Norden och Övriga Marknader (bland annat Turkiet och Asien) överlägset starkast i kvartalet. Organiskt steg försäljningen med hela 22 procent i Norden och med 24 procent i Övriga Marknader.

Det politiska läget i Turkiet är volatilt men Systemairs efterfrågan utvecklas positivt i landet. Bolaget bygger för närvarade en ny produktionsanläggning i Turkiet. Den väntas stå färdig till hösten och ger både ökad kapacitet och lägre kostnader. Investeringar genomförs även i Skinnskatteberg.

De oväntat höga volymerna i Systemairs tredje kvartal hade en starkt positiv effekt på marginalerna. Rörelsemarginalen steg till 6,1 procent från 2,1 procent för ett år sedan. Det var ett par procentenheter högre än väntat. Rörelseresultatet landade också drygt 50 procent över snittprognosen inför rapporten.

Analytikerna har svarat på den starka kvartalsrapporten med att peta upp sina vinstprognoser för Systemair, inte bara innevarande år utan även de kommande åren. I SME Direkts sammanställning ligger snittprognosen för innevarande års vinst per aktie på 6,23 kronor.

Under nästa räkenskapsår, som alltså börjar i maj, väntas vinsten öka med 30 procent till 8,07 kronor. 7 procents omsättningstillväxt och en förbättrad lönsamhet spås driva vinstökningen. Året därpå väntas samma faktorer bidra till 20 procents vinsttillväxt. Snittprognosen för vinst per aktie ligger då på 9,72 kronor.

För de båda nästkommande räkenskapsåren ligger p/e-talen för närvarande på 17,6 respektive 14,6. Det är en ingen ovanlig nivå jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Systemair-aktien handlas dock med en rejäl premie jämfört med branschkollegan Lindab. Justerat för skuldsättning är premien nära 25 procent.

Systemair har inte varit någon rolig investering de senaste tre åren. De senaste kvartalen har dock tecknen blivit allt tydligare på att verksamheten åter är på spåren. Från bottenläget i somras har också aktiekursen stigit 45 procent.

Värderingen är inte direkt låg men vinsttillväxten väntas också vara stark de kommande åren. Systemairs omsättning genereras till 25 procent i Norden och till 40 procent i Västeuropa. Det är en bra exponering givet de nuvarande konjunkturtrenderna.

Med stigande volymer bör lönsamheten kunna fortsätta förbättras de kommande åren. Enligt snittprognosen ska rörelsemarginalen landa på drygt 9 procent om två år. Det är klart högre än dagens marginal men samtidigt bara i nivå med snittet för de senaste tio åren. Prognoserna ser således inte orimliga ut.

Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Systemair Köp 143,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -